Eenzaamheid bijna even dodelijk als roken

Facebooktwitterlinkedinmail

eenzaamheid

6 januari 2016 – Eenzaamheid is erg ongezond en overstijgt ruimschoots het risico op voortijdig sterven door overgewicht of gebrek aan lichaamsbeweging, zo meldt het NRC.

Mensen die eenzaam zijn, sterven eerder omdat zij fysiek ongezonder zijn, dat is de conclusie van onderzoekers van de University of North Carolina deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze baseren zich op de analyse van vier langlopende Amerikaanse studies naar gezondheid en welzijn.

Tot nu toe waren verbanden tussen eenzaamheid en een verhoogd sterfterisico hoofdzakelijk aangetoond in momentopnames en in gemiddelde waarden over de hele bevolking. Het nieuwe onderzoek laat zien dat het verband ook echt bestaat bij individuen die langere tijd gevolgd werden, en dat maakt het waarschijnlijker dat een slechte gezondheid en een hoger risico op overlijden inderdaad een gevolg is van sociaal isolement.

De onderzoekers laten zien dat sociaal isolement de bloeddruk en C-reactief proteïne (waardevol voor het vaststellen van de aanwezigheid van een ontsteking) negatief beïnvloedt, van jongvolwassenen tot aan senioren. Bij heupomvang en Body Mass Index is er ook een dergelijk verband aangetoond, maar dat gold alleen in de groep van adolescenten.

Bron: nrc.nl 

Dit bericht is 4008 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail