Wachttijd voor euthanasie psychiatrie patienten opgelopen tot 1 jaar

Facebooktwitterlinkedinmail

19 december 2019 – De wachtlijst voor psychiatrische patiënten met een euthanasiewens is opgelopen tot een jaar, schrijft Trouw. De artsen van het Expertisecentrum Euthanasie kunnen de toestroom niet aan. 

Er staan meer dan 100 mensen op de wachtlijst die op basis van een eerste screening in aanmerking komen voor een euthanasietraject. Dat komt door een gebrek aan psychiaters. In het expertisecentrum werken 7 psychiaters terwijl er plek is voor 27.

Buiten het expertisecentrum zijn ook steeds minder psychiaters bereid te helpen bij euthanasie. De Nederlandse Vereniging van Psychiaters vindt de wachttijd bij ondragelijk lijden te lang maar snapt de terughoudendheid.

Het expertisecentrum trok twee jaar geleden al aan de bel over de grote toestroom van psychiatrisch patiënten. Toen was de wachttijd nog zes tot negen maanden. Dit jaar hebben zich in totaal zo’n 800 psychiatrisch patiënten gemeld, vorig jaar waren dat er 692. Slechts een kleine groep krijgt daadwerkelijk euthanasie: vorig jaar 56.

Praten over gedachten aan zelfdoding kan bij de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 of kijk op 113.nl.

Bron: nos teletekst 108 / trouw.nl 

Dit bericht is 3875 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail