Wat is de winterblues en wat kun je er tegen doen?

Facebooktwitterlinkedinmail

19 december 2019 –  Niet uit je bed kunnen komen, lusteloos zijn, nergens zin in hebben, vermoeidheid of somberheid.  Veel mensen hebben er in deze periode van het jaar last van. NU.nl vroeg aan huisarts Edwin de Vaal wat winterblues is en wat je er tegen kunt doen.

Wat is de winterblues?
“Sommige mensen hebben in de winter echt meer last van vermoeidheid, lusteloosheid, somberheid en moeite met opstaan. Dat fenomeen wordt winterblues genoemd. Winterblues wordt veroorzaakt door een gebrek aan daglicht tijdens de wintermaanden. Dat daglicht draagt bij aan dat je je fitter, vrolijker en alerter voelt. Het beïnvloedt zo de aanmaak van verschillende stoffen zoals de hormonen dopamine en serotonine bijvoorbeeld.”

Wat kun je doen tegen de winterblues? 
“Stel jezelf zoveel mogelijk bloot aan daglicht.  Ga naar buiten zodra de zon op zijn hoogste punt is en maak ook later op de dag een wandeling. Zorg voor zoveel mogelijk daglicht op  je werkplek. Of maak gebruik van speciale daglichtlampen en lichttherapieapparaten die het goede soort licht geven en dezelfde positieve effecten van natuurlijk daglicht hebben. Maar ga vooral  zoveel naar buiten. Zelfs op een bewolkte winterdag is er voldoende daglicht.  Ook beweging heeft een positief effect op je humeur en mentale gezondheid.”

Bron en uitgebreid artikel op NU.nl 

 

Dit bericht is 3616 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail