Waarschuwing agressie en blijvende seksuele stoornissen nodig bij antidepressiva. Libido blijvend gesloopt.

Facebooktwitterlinkedinmail

anti-agressie-220x220

In de bijsluiter van bepaalde soorten antidepressiva moet een waarschuwing worden opgenomen dat het middel agressie kan opwekken. Dat adviseert het bijwerkingencentrum voor medicijnen (Lareb) in een uitzending van RTL Nieuws naar aanleiding van 88 meldingen over een verband tussen agressie en middelen als Prozac.

Zo zouden meerdere mensen iemand hebben aangevallen na het nemen van zogeheten serotonine-opnameremmers. Ook zouden de middelen paroxetine, venlafaxine, fluoxetine (Prozac), citalopram, fluvoxamine, escitalopram en sertraline een rol spelen in meerdere moordzaken. Een vrouw kreeg bijvoorbeeld strafvermindering, omdat zij verminderd toerekeningsvatbaar was door een antidepressivum toen zijn haar man en dochter vermoordde met een bijl.

Daarnaast zouden de middelen mogelijk blijvende seksuele stoornissen kunnen veroorzaken. Sommige patiënten die gestopt zijn met het slikken van antidepressiva zeggen jaren na dato nog altijd geen libido te hebben, of aan erectie- en orgasmestoornissen te lijden, zo meldt de diverse media. Lareb publiceert binnenkort een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie waarin wordt gewaarschuwd voor de veel voorkomende bijwerking. Tot nu toe werd gedacht dat de seksuele problemen verdwenen als patiënten stopten met antidepressiva.
Patiënten, onder wie zowel mannen als vrouwen, zeiden expliciet dat ze geen seksuele of relationele problemen hadden vlak voor ze met de medicatie begonnen. Een deel zei dat de depressie over was, maar dat de seksuele klachten aanhielden ook nadat ze gestopt waren met de medicatie. Lareb ontving negentien spontane meldingen. Geen groot aantal, maar het bijwerkingencentrum ziet het als een signaal: het verschijnsel is onbekend en er is veel schaamte mee gemoeid. Volgens sommige studies heeft meer dan de helft van de patiënten hier last van.

Bron: medicalfacts.nl 

Dit bericht is 31841 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail