Waarom gaan Nederlanders in de coronacrisis niet massaal naar de psychiater?

Facebooktwitterlinkedinmail

21 augustus 2020 – Ondanks het feit dat de coronacrisis voor meer angst en stress zorgt lopen Nederlanders niet massaal naar de psychiater. Volgens Elnathan Prinsen voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) komt dat omdat andere angsten verdwenen.

Volgens Prinsen was het begin van de coronacrisis voor iedereen enorm ingrijpend. Maar desondanks zag je behalve tijdelijk in Oost-Brabant, de plek waar corona voor het eerst uitbrak, geen stijging van acute psychiatrische problematiek. Ook nadat de maatregelen waren versoepeld zal je geen inhaalbeweging van niet-geleverde psychische zorg, aldus Prinsen.  Dat komt volgens hem omdat een deel van de psychische klachten waarvoor iemand hulp zoekt na verloop van tijd ook vanzelf weer over gaan.  Deze klachten hoeven niet behandeld te worden.

Daar waar voor een deel van de mensen door rouw om verlies van een dierbare of een toename van angst door het wegvallen van structuur de psychische nood toenam, zie je dat voor een grote groep andere mensen de psychische problemen juist afnamen. Mensen die normaal veel meer last hebben van werkstress of moeten vechten om succesvol te zijn, merkten dat door de intelligente lockdown een deel van die stress weg was weggevallen. Je ziet het ook aan de cijfers van 113 Zelfmoordpreventie dat het aantal suïcides in Nederland is de afgelopen periode niet is  toegenomen.”

Prinssen verwacht niet dat het effect van de corona-crisis  op de psychische gezondheid nog moet komen.  “Als het goed gaat met de economie , leven we gezonder, bewegen we meer, hebben we minder stress.  Als het economisch slecht gaat, zien we meer alcoholproblematiek, meer hartinfarcten maar ook meer psychische  klachten.  Preventie is dan belangrijk. Het verlies van je huis of je baan zijn risicofactoren. Maar als je daar in investeert kun je veel voorkomen. Pas als deze problemen leiden tot een psychiatrische stoornis, komt de psychiater in beeld”

Bron en uitgebreid artikel : ad.nl

Voor hulp of vragen over zelfdoding kunt u terecht bij de landelijke hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’. Via de telefoon op 113 en 0800-0113 of chat op 113.nl.

Dit bericht is 2818 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail