Vrouwen met psychiatrische aandoening herstellen gemiddeld beter dan mannen

Facebooktwitterlinkedinmail

29 april 2023 – Dat er veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het om psychiatrische aandoeningen gaat is bekend.  Doordat vrouwen vaak ondervertegenwoordigd waren in steekproefonderzoeken, is er onvoldoende begrip en sluit behandeling minder goed aan bij hun behoeften. Wat betreft het herstellen van een psychiatrische aandoening is er nog weinig onderzoek gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen als het om herstelondersteunende programma’s gaat. 

Dit  onderzoek was gericht op het analyseren van de impact van geslacht op sociaal-demografische en klinische kenmerken, evenals op de belangrijkste resultaten op het gebied van herstel, in een steekproef van proefpersonen die herstelprogramma’s ondergaan in een klinische setting in de stad.

De onderzoekers verzamelden sociaal-demografische, klinische variabelen en herstelresultaten van alle proefpersonen die werden ontslagen uit het Luigi Sacco-ziekenhuis in Milaan, Italië, van januari 2015 tot december 2021. Geslachtsverschillen werden geanalyseerd door middel van t-test en chi -kwadraat voor respectievelijk continue en categorische variabelen.

In de totale steekproef van 129 proefpersonen (50,4% vrouwen) verbeterden alle proefpersonen na hun herstelprogramma, zoals gemeten door middel van specifieke psychometrische schalen. Vrouwen hadden echter een hoger percentage ontslag naar hun eigen woning (52,3% vs. 25% van de mannen). Ze hadden ook een hogere opleidingsstatus (53,8% voltooide de middelbare school versus 31,3% van de mannen). Klinisch vertoonden ze een langere duur van onbehandelde ziekte (3,6 ± 7,31 vs. 1,06 ± 2,35 jaar) en een lagere frequentie van stoornissen in het gebruik van middelen in vergelijking met mannen (6,4% vs. 35,9%).

Het belangrijkste resultaat van dit onderzoek is, dat in het licht van een gelijke verbetering in psychopathologisch en psychosociaal functioneren na het herstelprogramma, je betere resultaten bij vrouwen dan bij mannen ziet, met een hogere frequentie van terugkeer naar hun eigen woning na voltooiing van een herstelprogramma in vergelijking met mannen.

Bron: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Dit bericht is 2067 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail