Vroegtijdige identificatie van psychosegevoeligheid door huisartsen is lastig

Facebooktwitterlinkedinmail

1 februari 2021 – Vroegtijdige interventie bij mensen met een kwetsbaarheid voor psychose kan de overgang naar psychose verminderen. Huisartsen spelen een sleutelrol bij de identificatie van deze patiëntengroep, maar er zijn maar weinig onderzoeken die het bewustzijn van huisartsen van patiënten met een psychosegevoeligheid  hebben onderzocht.

Het onderzoek in Zuidwest Engeland had tot doel om de opvattingen en ervaringen van huisartsen over het identificeren van patiënten die een risico lopen op psychose. Er werden diepgaande semi-gestructureerde interviews gehouden met huisartsen die werkzaam waren in de eerstelijnszorg. De interviews zijn afgenomen tussen maart en juli 2019. De interviews werden opgenomen en thematisch geanalyseerd.

In totaal zijn 20 huisartsen geïnterviewd. Sommige huisartsen waren niet bekend met het concept van het risico lopen op het ontwikkelen van een psychose, en waren van mening dat ze mogelijk niet de juiste vaardigheden hebben om deze patiëntengroep tijdig te identificeren.

Het identificeren van mensen met een psychosegevoeligheid in de eerste lijn is moeilijk. Aandacht in de huisartsenopleiding, de ontwikkeling van beleid dat de continuïteit van de zorg ondersteunt en een verbeterde toegang tot gespecialiseerde zorg kunnen de identificatie van deze patiëntengroep helpen verbeteren.

Bron: pubmed

Dit bericht is 1584 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail