Voor het eerst in Nederland: het Depressiegala

Facebooktwitterlinkedinmail

depressiegala

25 januari 2016 – Vanavond vindt het allereerste Depressiegala plaats in Theater Amsterdam. Met dit evenement willen de organisatoren op een positieve manier aandacht besteden aan de volksziekte die depressie is, om zo de kennis erover te vergroten en het meer bespreekbaar te maken.

Bekende ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen als Mike Boddé, Javier Guzman, Marjolijn van Kooten, Wende Snijders, Martine Sandifort en Wouke van Scherrenburg leveren een bijdrage aan het gala. De presentatie is in handen van Anita Witzier.

“je kan maar beter kanker hebben dan een depressie, want bij een depressie is alles zwart, wil je niks meer, kan je niks meer en wil je vaak alleen maar dood”.- Uitspraak van een patiënt

Het Depressiegala is een initiatief van de psychiaters Esther van Fenema en Bram Bakker en professioneel behartiger van patiëntbelangen Mariëlle Horsting.

Taboe

Het taboe op psychische klachten en dus ook op depressie is nog altijd enorm groot. Hierdoor hebben mensen twee grote problemen: de depressie en het feit dat het moeilijk is om er voor uit te komen, waardoor ze zich onbegrepen en eenzaam voelen.

Aandacht en kennis 

Er is meer aandacht en kennis nodig om deze volksziekte die in de top 3 van gezondheidsproblemen zit, beter te bestrijden. Ook is er geld nodig voor onderzoek naar depressie, naar goede behandelingen, maar ook op het terrein van voorlichting en het bespreekbaar maken is nog veel kostbaar werk te verrichten.

De avond zal worden geopend door minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De bewindsvrouw is vandaag te gast in de NCRV-talkshow Jacobine op zondag, waar zij over dit initiatief spreekt.

Bekijk hier de uitzending

Meer informatie over het depressiegala vind je hier.

Bron: kro.ncrv.nl / depressiegala.nl

Dit bericht is 2987 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail