Voor Hans – de pijnlijke en bevrijdende zoektocht rond stigma en verslaving

Facebooktwitterlinkedinmail

20 juli 2019 – Het fotoboek Voor Hans van fotografe Vivian Keulards gaat over haar pijnlijke en bevrijdende zoektocht rond de dood van haar broer Hans. Hij  was verslaafd en 38 jaar oud toen hij in 2005 in Berlijn overleed. Zijn dood was een feit, de oorzaak een taboe.  Vivian is op voordekunst een crowdfunding campagne gestart om dit project te financieren. 

Taboes en geheimen hebben grote impact op je leven. Meerdere malen heb ik gedacht om dit project terug in de la te stoppen en het niet te delen. Voornamelijk omdat ik andere mensen meesleep in het opentrekken van de gordijnen, zoals mijn ouders. Het praten over een lang stilgehouden familiegeheim gaat gepaard met veel angst: bang voor veroordeling en bang voor afwijzing.

Als ik echter de gesprekken terugluister, die ik had met de mensen die ook verslaafd waren, dan realiseer ik me hoe belangrijk het is om het wél te delen. Er moet een ander beeld komen over dit onderwerp. Ik herken deze mensen en mijn dierbare broer niet terug in het stereotype beeld dat bestaat rondom verslaving.

Mijn broer Hans en ik (1971), familiefoto’s uit het boek

Tijdens mijn zoektocht naar antwoorden, voelde ik me ontzettend verbonden met de mensen die ik heb gesproken. Zij hielpen mij, doordat ze hun kwetsbare verhaal deelde en ik antwoord kreeg op mijn vragen. Vragen als: hoe raak je verslaafd, wat doet dit met je en had ik als zus iets kunnen doen om het te voorkomen? Vragen die ik nooit aan Hans stelde.

Ik zal nooit in mijn broer’s hoofd kunnen kijken, maar ik begrijp hem beter dan ooit.

Als ik dit project in de la laat liggen, doe ik mezelf, mijn broer, maar ook alle mensen die nog kampen met verslaving te kort. Pas wanneer je pijnlijke ervaringen deelt, kun je ook troost en steun ontvangen. Het geeft lucht en is bevrijdend. Maar het meest waardevolle: het kweekt begrip. Daarom is het zo belangrijk dat dit project een platform krijgt zodat we kunnen werken aan het afbreken van stigma’s en de werkelijke mens achter verslaving zichtbaar wordt.

Als fotograaf heb ik mijn zoektocht op verschillende manieren verbeeld. Ten eerste heb ik een fotoboek gemaakt, opgedragen aan mijn broer Hans. Het boek is een poëtisch mix aan zelfgecreëerd beeld en enkele foto’s uit ons familiealbum. Deze beelden heb ik gemaakt tijdens mijn zoektocht naar antwoorden en weerspiegelen vooral mijn gevoelens in deze tijd.

Het ontwerpbureau PutGootink en Ellen Sanders hebben mijn zoektocht mooi vertaald in het ontwerp voor het boek. Door de Japanse binding van het boek, voelt het alsof je door een gordijn ‘bladert’. Langzaam wordt het kwetsbare verhaal zichtbaar.

Tegenprestatie: twee beschikbare prints uit het boek, 20×30 cm met witrand

Ten tweede wordt het boek samen met een video-installatie gepresenteerd. Hierin zie je de gezichten terug van de moedige mensen die kampten met verslaving. Hun verhaal hoor je terug in deze installatie, maar is ook te lezen in het boek. Veel vooroordelen rondom verslaving worden hierbij van tafel geveegd. Ik ga met deze installatie, het boek en mijn verhaal langs diverse locaties in Nederland reizen.

In decemberwordt het project in zijn totaliteit gepresenteerd in Brabant. Als jij mij steunt bij Voordekunst, ontvang je twee uitnodigingen om hierbij te zijn.

Mijn broer en ik (1973), foto uit familiealbum

Wie ben ik?

Dit jaar ben ik tien jaar conceptueel portretfotograaf. Ik werk aan mijn eigen projecten, maar ook in opdracht. Mijn werk is op diverse plekken te zien: in kranten, tijdschriften, fotofestivals en in galeries. In binnen- en buitenland. Ook zijn mijn portretten internationaal in de prijzen gevallen en maken ze deel uit van diverse collecties. Mijn onderwerpen gaan veelal over het opgroeiende kind, de jongerencultuur en over kwetsbare groepen binnen onze samenleving.

Voor meer informatie over mijn werk:
website: www.viviankeulards.nl
Instagram, Facebook, Linkedin.

 

Dit bericht is 6882 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail