Hoe kun je stoppen met het gebruiken van drugs? 

Facebooktwitterlinkedinmail

11 november 2021 – Helaas is het overwinnen van een drugsverslaving niet eenvoudig. Sterker nog, stoppen met drugs is waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen die je ooit gaat doen. Het is geen teken van zwakte als je professionele hulp nodig hebt van een getrainde drugsconsulent, therapeut of afkickkliniek. Hierdoor kun je zelfs meer kans maken op een succesvol einde aan je verslaving, al kun je ook gebruik maken van de onderstaande tips. 

Accepteer alleen uitnodigingen voor evenementen waarvan je weet dat er geen drugs zijn

Naar de film gaan is waarschijnlijk veilig, maar misschien wil je een vrijdagavondfeest overslaan totdat je je zekerder voelt. Je moet als je aan het afkicken bent dus alleen activiteiten en evenementen plannen waarbij je niet in aanraking zult komen met drugs. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop, probeer een potje te bowlen of volg een kunstles met een vriend.

Vertel je vrienden over je besluit om af te kicken

Echte vrienden zullen je beslissing respecteren. Dit kan betekenen dat je een nieuwe groep vrienden moet vinden die je besluit om te stoppen met drugs 100 procent zullen steunen. Tenzij iedereen besluit meteen van zijn drugsverslaving af te komen, zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om met de vrienden om te gaan met wie je drugs hebt gebruikt in het verleden.

Herinner jezelf eraan dat een verslaving je niet slecht of zwak maakt

Als je een beetje terugvalt in oude patronen, praat dan zo snel mogelijk met een expert op het gebied van het afkicken van drugs. Er is niets om je voor te schamen, maar het is belangrijk om snel hulp te krijgen, zodat al het harde werk dat je in je herstel hebt gestoken niet verloren gaat.

Vraag je familie en vrienden om beschikbaar te zijn

Misschien moet je midden in de nacht iemand bellen om te praten. Als je een moeilijke tijd doormaakt en mogelijk toch weer drugs wilt gaan gebruiken, probeer dit dan niet alleen aan te pakken. Accepteer de hulp die je familie en vrienden bieden.

Maak een plan over wat je gaat doen als je bij drugs in de buurt bent

De verleiding zal er soms zijn. Als je weet hoe je het gaat aanpakken, komt het goed. Maak een plan met je ouders, broers en zussen of andere ondersteunende vrienden en familieleden, zodat als je met een code naar huis belt, ze weten dat je telefoontje een signaal is dat je weg moet.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3115 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail