Volwassenen met autisme kunnen wél complexe emoties herkennen

Facebooktwitterlinkedinmail

11 januari 2019 –  Een nieuw onderzoek van psychologen aan de universiteit van Kent toont voor het eerst aan dat volwassenen met autisme complexe emoties zoals spijt en opluchting bij anderen net zo makkelijk kunnen herkennen als mensen zonder de aandoening.

Ze gebruikten eye-tracking technologie om deelnemers te volgen terwijl ze verhalen lazen waarin een personage een beslissing nam en vervolgens een positieve of negatieve uitkomst ervoer.

De hoofdauteur, professor Heather Ferguson, van de School of Psychology van de universiteit, legde uit dat de studie een eerder over het hoofd geziene kracht bij volwassenen met autisme benadrukt. De onderzoekers ontdekten dat volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) snel in staat waren om na te denken over hoe de dingen anders (beter of slechter dan de realiteit) konden zijn en vervolgens konden beoordelen of de hoofdpersoon spijt of opluchting zou voelen.

De volwassenen met ASS bleken net zo goed in het herkennen van emoties als in de hoofdpersoon als volwassenen zonder de aandoening, en zelfs beter in herkennen van opluchting. De eye-trackingmethode verschafte informatie over wanneer lezer de juiste emotie voor de hoofdpersoon hadden afgeleid.

Professor Ferguson zei: ‘Onze studie is bijzonder in het gebruik van state-of-the-art eye-tracking-methodes om te testen hoe mensen emoties in real time begrijpen. We hebben aangetoond dat, in tegenstelling tot eerder onderzoek, dat aantoonde dat volwassenen met autisme  moeilijkheden zouden hebben met  empathie en het inleven in een ander, mensen met autisme eerder sterke punten hebben in de verwerking van emoties, die eerder over het hoofd zijn gezien.

Het onderzoek, Intact counterfactual emotion processing in autism spectrum disorder: Evidence from eye-tracking (Jo Black, Mahsa Barzy, David Williams and Heather Ferguson, University of Kent) s gepubliceerd in het tijdschrift  Autism Research.

Bron: kent.ac.uk

Dit bericht is 13589 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail