Vier keer per week fietsen vermindert stress met meer dan 50%

Facebooktwitterlinkedinmail

Dat fietsen goed is voor de gezondheid is een inkoppertje, en al in tal van onderzoeken aangetoond. Maar wist je dat regelmatig fietsen ook het risico op stress sterk kan verminderen?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die minstens één keer naar het werk of school fietsen 20% minder kans op stress hebben dan mensen die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week fietsen, verminderen het risico van stress zelfs tot maximaal 52%. Het onderzoek werd verricht door onderzoekinstituten uit Spanje, Engeland en de VS onder leiding van de Nederlandse professor Mark Nieuwenhuijsen, werkzaam bij het Barcelona Institute for Global Health.

Gezondheidsklachten

Men onderzocht bij fietsende forenzen in Barcelona het stressniveau in relatie tot het aantal malen dat men fietst en de invloed van omgevingsfactoren. En daarmee indirect het effect van fietsen op het verminderen van gezondheidsklachten die met stress te maken hebben, zoals hartklachten, lagere zelfwaardering en het hebben van minder regie over jezelf.

Vriendelijke omgeving

Fietsers werden op straat ondervraagd, gevolgd door een uitgebreidere telefonische enquête. In totaal deden ongeveer 800 volwassenen tussen de 18 en 69 jaar oud mee, studerend of werkend. Daarbij werd gebruik gemaakt van de zogenaamde Perceived Stress Scale, een methode om vast te stellen of iemand de afgelopen maand beoordeelt als stressvol.

De uitkomsten tonen trouwens ook aan dat de kans op stress lager is als de stedelijke omgeving vriendelijker is om te fietsen.

Bron: anwb.nl

Dit bericht is 10921 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail