#Vertrouwenin­deGGZ: Lancering rechtszaak tegen Neder­landse Zor­gautoriteit

Facebooktwitterlinkedinmail

30 augustus 2023 –  Cliënten en behandelaren in de geestelijke gezondheidszorg starten een rechtszaak tegen de aanleg van een databank met profielen van GGZ-cliënten. LOC Waardevolle zorg is een van de initiatiefnemers. Op dinsdagavond 5 september is de presentatie van de dagvaarding in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en vertellen zij over hun redenen om de Nederlandse Zorgautoriteit voor de rechter te dagen. Ook zijn er bijdragen van hoogleraar Psychiatrie Jim van Os en rechtsgeleerde Tijmen Wisman. Aafke Romeijn zorgt voor de muzikale begeleiding.

Waar gaat het om?
Psychiaters en psychologen zijn sinds 1 juli 2023 verplicht om over alle cliënten een vragenlijst aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te leveren over hun sociale en mentale problemen. De vragen gaan over alles van verslavingen, waanvoorstellingen, agressie- en relatieproblemen tot depressies en zelfverwondingen. De NZa eist deze informatie op om een algoritme te ontwikkelen waarmee ze wil voorspellen hoe duur een behandeling van een GGZ-cliënt zal zijn.

De actiegroep Vertrouwen in de GGZ, bestaande uit psychiaters, psychologen, cliënten en drie maatschappelijke organisaties, start een rechtszaak tegen deze regelgeving. Het aanleveren van deze informatie uit de spreekkamer is in strijd met het medisch beroepsgeheim. Cliënten kunnen niet meer vrijelijk met hun behandelaar spreken als ze weten dat hun problematiek wordt opgeslagen in een overheidsdatabank. Bovendien trekken gerenommeerde wetenschappers op het gebied van geestelijke gezondheidszorg het nut en de geschiktheid van de omstreden NZa-plannen in twijfel.

Het programma
Vertrouwen in de GGZ presenteert op deze bijeenkomst haar dagvaarding tegen de NZa. Daarbij komen de behandelaren en de cliënten aan het woord over hun beweegredenen om mee te doen aan de rechtszaak. Een aantal van hen zal ook een persoonlijke bijdrage houden. De andere bijdragen op deze avond bestaan uit:

  • Tijmen Wisman is rechtsgeleerde aan de Vrije Universiteit en voorzitter van het Platform Burgerrechten dat mede-eiser is in de rechtszaak tegen de NZa. Namens Vertrouwen in de GGZ presenteert hij de dagvaarding die tegen de NZa is ingediend en licht daarbij de juridische bezwaren op toegankelijke wijze toe aan de zaal.
  • Jim van Os is hoogleraar Psychiatrie en één van de vele wetenschappers die de rechtszaak tegen de NZa steunen. Hij zal uiteenzetten welke kritiek er vanuit de wetenschap is op de plannen van de NZa. Ook zal hij ingaan op alternatieve oplossingen.
  • Aafke Romeijn is muzikant en schrijfster. Het onderwerp mentale gezondheid is een veelvoorkomend thema in zowel haar muziek als haar boeken en artikelen. Ze zal deze avond een aantal nummers ten gehore brengen, begeleid door piano.

Aan het slot van de avond is er ruimte voor vragen vanuit het publiek en zullen er verschillende stellingen met de zaal worden bediscussieerd.

De moderator van de avond is Lotte Bouwman, journalist en als cliënt en ervaringsdeskundige mede-eiser in de rechtszaak tegen de NZa.

Aanmelden
Iedereen met interesse of affiniteit met het onderwerp is van harte uitgenodigd om de avond bij te wonen. Entree is gratis, maar het wordt zeer op prijs gesteld als bezoekers die hiertoe in staat zijn een donatie willen doen aan de crowdfundingvoor de rechtszaak en campagne.

Aanmelden>>

Bron: clientenraad.nl

 

Dit bericht is 881 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail