Onderzoek naar kosteneffectiviteit van sporten bij behandeling van depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

16 juli 2019 – Dat sporten goed is voor de gezondheid was al bekend. Sporten kan bij behandeling van depressie  even effectief zijn als medicatie of psychotherapie. Maar vermindert sporten ook de kosten die gepaard gaan met depressie?  Een onderzoeksteam van GGZ-instelling Pro Persona en Radboudumc heeft voor het Sporten Versterkt-onderzoek vanZonMw de DoelmatigheidsOnderzoek subsidie gekregen, om antwoord te geven op onder andere deze vraag.

Sport is nog geen vast onderdeel van de behandeling van depressie in Nederland. Reden is dat er nog teveel vragen onbeantwoord zijn. Hoe zorgen we dat mensen met een depressie gaan en blijven sporten? Vermindert sporten ook de kosten die gepaard gaan met depressie? En tot hoe lang kan sporten terugval bij depressie tegen gaan? Het Sporten Versterkt-onderzoek gaat deze vragen beantwoorden. De komende vier jaar nemen in totaal 120 mensen met een depressie deel aan het onderzoek.

Effect van gebruikelijke behandeling versterken
‘Met het Sporten Versterkt-onderzoek zetten we sport in als extra behandeling om de effecten van de gebruikelijke behandeling te versterken. Mensen met een depressie worden verdeeld over twee groepen: een groep die de gebruikelijke behandeling krijgt en een groep die zowel de gebruikelijke behandeling als de sportbehandeling krijgt.’, aldus senior onderzoeker Janna Vrijsen. De ernst van de depressieve klachten wordt gemeten voor, direct na, en dan elke drie maanden tot een jaar na de behandeling.

Het sporten volhouden
Deelnemers zullen drie maal per week voor 45-60 minuten op gemiddelde intensiteit sporten. Janna Vrijsen: ‘We weten uit onderzoek dat deze manier van sporten de beste resultaten geeft. Met elke deelnemer bespreken we hoe hij/zij het sporten goed en gezond vol kan houden, ook na de behandeling van 12 weken. Juist omdat het soms lastig is sporten vol te houden, geven we deelnemers advies op maat hoe sporten in hun leven in te bouwen en gemotiveerd te blijven.’

DoelmatigheidsOnderzoek subsidie van ZonMw

De toegekende subsidie bedraagt €426.350. Aan het onderzoek van Pro Persona en Radboudumc werken meerdere partijen mee: GGNet, de Depressie Vereniging, het Trimbos instituut en de University of Texas at Austin (USA).

Bron: persbericht

Dit bericht is 3581 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail