Veelvuldig gebruik smartphone heeft geen negatief effect op psychisch welzijn tieners

Facebooktwitterlinkedinmail

9 april 2019  – Veelvuldig gebruik van de smartphone door tieners heeft volgens onderzoekers nauwelijks een negatief effect op hun welzijn. Zelfs voor het slapengaan zou het niet slecht zijn om naar een scherm te staren. Voor de studie waarover Psychological Science bericht, is onderzoek onder meer dan zeventienduizend tieners gedaan, zo meldt NU.nl

De nieuwe resultaten zetten vraagtekens bij de veronderstelling dat veel tijd online doorbrengen een negatief effect op de psychische gesteldheid van jongeren zou hebben.

De onderzoekers hebben naar eigen zeggen “de best mogelijke statistische technieken op de data toegepast”. De studie werd uitgevoerd door twee aan de universiteit van Oxford verbonden instituten.

Voor onderzoek werden tieners uit meerdere landen gebruikt

Voor het onderzoek werden jongeren in Ierland, de VS en het Verenigd Koninkrijk bestudeerd. Het gebruik van de smartphone en de computer werd digitaal bijgehouden. Dit is een groot verschil ten opzichte van veel andere studies waarbij tieners zelf hun uren moesten bijhouden. Uit ander onderzoek is gebleken dat deze cijfers vaak niet overeenstemmen met het werkelijke gebruik.

Voor het bepalen van het psychisch welzijn van de tieners werd onder meer gekeken naar hun psychosociale functioneren, de symptomen van een mogelijke depressie, het zelfbeeld en het humeur van de tieners. Deze informatie werd grotendeels verzameld via gesprekken met de tieners en met hun ouders.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3452 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail