Vaker antipsychoticum quetiapine voorgeschreven bij slapeloosheid

Facebooktwitterlinkedinmail

3 december 2021 – Het antipsychoticum Quetiapine is een geneesmiddel voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis of ernstige depressie. Hoewel quetiapine niet vaak wordt voorgeschreven bij slaapproblemen, gebeurt dit de laatste jaren wel steeds vaker. Dit wordt in de richtlijnen voor huisartsen afgeraden vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit. Deze stijging verdient daarom aandacht.

Aanleiding om deze cijfers op een rij te zetten was een bericht in het Pharmaceutisch Weekblad “Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine” over een onderzoek van journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV. Maar ook al eerder, in 2013, werd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde opgemerkt dat quetiapine in lage doseringen als slaapmiddel wordt ingezet.

Bijna 10% van de quetiapine-voorschriften was voor slapeloosheid
In 2015 kregen 5,5 op de 1000 patiënten die ingeschreven staan bij de huisarts quetiapine voorgeschreven. In 2020 is dit aantal gestegen naar 7,1 op de 1000 patiënten. Het percentage van de voorschriften bij slapeloosheid liep in die periode op van 5,6% naar 9,7%. Quetiapine werd het vaakst (in meer dan 75% van de voorschriften) voorgeschreven bij psychische problemen en ruim de helft van de mensen die quetiapine bij slapeloosheid kreeg voorgeschreven had ook een andere psychische aandoening.

Figuur uit de infographic Quetiapine en slapeloosheid. Het percentage voorschriften van quetiapine in de huisartsenpraktijk naar reden van voorschrijven. Meer resultaten zijn te vinden in de infographic.

Over het onderzoek
Voor het vaststellen van de cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Voor de analyses zijn, afhankelijk van het jaar, tussen de 196 en 281 huisartsenpraktijken meegenomen, die bij minimaal 30% van de prescripties een ICPC-code registreerden.

Bron: nivel.nl

Dit bericht is 4488 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail