Update van onderzoek naar korte, intensieve groepstraining Tackle Your Tics

Facebooktwitterlinkedinmail

28 september 2020– Tics behandelen met een korte, intensieve groepstraining leverde al veel moois op: de onderzoekers vonden aanwijzingen dat kinderen meer controle kregen over hun tics, beter in hun vel zaten en zich gesteund voelden door lotgenoten. Door de positieve resultaten uit het eerdere pilotonderzoek gaat het onderzoeksteam door met een groter gerandomiseerd onderzoek met controlegroep onder meer dan honderd kinderen.

Er gaan weer nieuwe Tackle your Tics groepen van start dit najaar en in heel 2021, aangepast aan de corona-maatregelen. Hierdoor kunnen de groepen op een veilige manier doorgang vinden. Tackle your Tics is een groepstraining voor jongeren van 9 tot 17 uit heel Nederland die last hebben van tics en er graag wat aan willen doen.

De training vindt plaats in Amsterdam en duurt vier dagen (drie dagen achter elkaar en een boosterdag) plus een terugkommiddag. Een kleine groep kinderen en jongeren met tics gaat samen aan de slag met gedragstherapie (exposure en reponspreventie), oefenen met een trainingsapp, psycho-educatie, workshops van ervaringsdeskundigen over positief omgaan met tics en andere klachten en ontspannende activiteiten. Ouders worden actief bij het programma betrokken.

Onderzoekers van onder meer het Amsterdam UMC/UvA werken hierin samen met ervaren therapeuten van Levvel, Accare en Yulius, ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette en samenwerkingspartners TicXperts en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpscyhiatrie. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van de nieuwe korte intensieve tic-training te bestuderen en een beter beeld te krijgen van het effect op tic-vermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling. Ook is het van belang te weten voor welke kinderen dit programma het beste werkt, zodat behandelaars in de toekomst behandeladvies op maat kunnen geven.

Aanmelden of doorverwijzen naar de deelnemende centra Levvel, Yulius en Accare is nog steeds mogelijk. Kijk op tourette.nl/tackle-your-tics of neem contact op met Annet Heijerman, onderzoeker: 06-36342241 of a.p.heijerman@amsterdamumc.nl.

Tackle Your Tics is een korte, intensieve exposure-therapie voor kinderen met ticstoornissen. Er loopt een onderzoek naar de effectiviteit van Tackle Your Tics, met veelbelovende eerste resultaten.

Tackle your Tics is een initiatief van: Stichting Gilles de la Tourette, De Bascule, Amsterdam UMC/UvA, TicXperts en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en werd in de pilotfase gefinancierd door Tourettes Action.

Lees het Engelstalige artikel in European Child and Adolescent Psychiatry. in European Child and Adolescent Psychiatry.

Bron: kenniscentrum-kjp.nl

Dit bericht is 3821 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail