In de voetsporen van Albert Einstein in de week van de hoogsensitiviteit

Facebooktwitterlinkedinmail

6 juni 2023 –  Wat hebben Abraham Lincoln, Alanis Morrisette, Kanye West, Nicole Kidman, Albert Einstein, Audrey Hepburn en Martin Luther King gemeen? Het zijn beroemdheden die zichzelf hoogsensitief noemen, of waarvan wordt gezegd dat ze dit waren. Het laat zien hoe succesvol hoogsensitieven kunnen zijn. Van 12 tot en met 18 juni is het de week van de hoogsensitiviteit, een onderwerp dat volgens SpecialistenNet aandacht verdient.

Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor omgevings-, sociale- of emotionele prikkels. Het is een persoonlijkheidskenmerk, geen psychische klacht of aandoening. De Amerikaanse president Lincoln was ook zo’n gevoelige man. Volgens de Harvard Business Review werd hij ‘misselijk van het bloedvergieten van de burgeroorlog’. Hij raakte bedroefd over het bloedbad, kon niet slapen en liep nachtenlang ijsberend door het Witte Huis. Als president vermagerde hij, maar het weerhield hem er niet van om standvastig te zijn en de boeken in te gaan als een van de grootste staatsmannen ooit: hij won de burgeroorlog, beëindigde de slavernij en plaveide de weg voor burgerlijke en sociale vrijheid voor Afro-Amerikanen.

Het verhaal van Lincoln staat niet op zich. Hoogsensitieven zijn vaak succesvol, ondanks of juist dankzij hun psychische variatie. Ze hebben veel aanpassingsvermogen, oog voor detail, veel empathie, een groot rechtvaardigheidsgevoel en denken out of the box.

Expert beschikbaar

Wellicht wil je toelichting van een van onze experts op het gebied van hoogsensitiviteit? Graag breng ik je in contact met Nicole Moreaux. Zij is arbeidspsycholoog met een NIP-registratie, werkt sinds 2018 bij SpecialistenNet. Ze helpt met klachten rond faalangst, rouw en verlies of burn-outs.

Belangrijke cijfers:

  • Hoogsensitiviteit is een relatief nieuwe psychologische term. De Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron introduceerde deze voor het eerst in 1996.
  • Uit onderzoek blijkt dat zo’n 20 procent van de mensen hoogsensitief is.

Wat is de aanleiding voor een artikel over hoogsensitiviteit?

  • Problemen op de werkvloer: Wanneer je je in een drukke of onprettige werkomgeving bevindt en overprikkeld raakt, is de kans op depressie, angst en burn-out groter. Dat zien we terug bij mensen die zich herkennen in hoogsensitiviteit. Onze expert vertelt graag hoe dit kan en wat je hier als werkgever en werknemer aan kan doen.
  • Weinig bekend: Over hoogsensitiviteit is nog weinig bekend. Dat komt doordat de term (en de wetenschap) vrij nieuw zijn en het geen onderwerp is dat groots wordt uitgelicht in media. Dat is in zekere zin opvallend, aangezien een groot deel van de bevolking ermee te maken heeft.

Over SpecialistenNet

SpecialistenNet is een Nederlandse organisatie die psychische hulp en coaching biedt en 21 jaar geleden als familiebedrijf begon. SpecialistenNet biedt op maat gemaakte ondersteuning via een vertrouwenspersoon, psycholoog of coach in de buurt en heeft ruim 100 hooggekwalificeerde specialisten beschikbaar door heel Nederland. Het bedrijf heeft geen wachttijden en onderscheidt zich in een persoonlijke aanpak. Met bewezen resultaten in verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg, onderwijs en zakelijke dienstverlening, ondersteunt SpecialistenNet organisaties bij het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van hun werknemers.

Voor meer informatie over SpecialistenNet kan ook contact opgenomen worden met 030 – 6910033  of  Melvin Klink:  melvin.klink@specialisten-net.nl.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1241 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail