UMCG start met nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie

Facebooktwitterlinkedinmail

1 mei 2022 –  Het UMCG is gestart met de nieuwbouw van een Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) aan de oostzijde van het UMCG-terrein en vervangt het huidige gebouw uit de jaren zestig. De start van de bouw is op dinsdag 26 april 2022 gemarkeerd met het slaan van de eerste paal.

Psychiatrie hoeft niet verstopt te worden
Medewerkers van het UCP schreven afgelopen dinsdag symbolisch hun namen op de eerste paal. Zo dragen ze gezamenlijk het nieuwe gebouw dat in 2023 gereed zal zijn.

Regieverpleegkundigen Onno Kors, Martijn Siebers en Annelies Dijkstra (hierboven op de foto) van het UCP: ‘Het nieuwe gebouw geeft patiënten een fijne plek om te verblijven; veel licht, groen en rust. Maar het laat ook zien dat het taboe op psychiatrie doorbroken wordt. Psychiatrie hoeft niet verstopt te worden. In het nieuwe gebouw zitten we dichterbij elkaar. Zo kunnen we meer tijd doorbrengen met de patiënt en makkelijker schakelen met collega’s. We zijn heel blij en trots op deze ontwikkeling!’

Oriëntatie op de zon
Er is gekozen voor een zelfstandig, losstaand gebouw dat met een luchtbrug verbonden is met het centraal medisch complex van het UMCG. Leidraad bij het ontwerp is de oriëntatie op de zon. Alle patiëntenkamers liggen op het oosten (ochtendzon). Het gebouw is lawaaiarm, rustgevend en heeft een warme gastvrije uitstraling. Ook nodigt het gebouw uit om naar buiten te gaan en is er een beweegtuin met veel groen. Vanuit de kamers kijken de patiënten uit op de nabijgelegen Oosterparkwijk. Door de kamers letterlijk naar de maatschappij te richten, worden patiënten uitgenodigd deel te blijven nemen aan het ‘normale’ leven.

‘Met een mooi nieuw universitair psychiatrisch ziekenhuis kunnen we ook in de toekomst kwalitatieve goede psychiatrische zorg blijven bieden’, zegt Henk Snapper, vicevoorzitter van de raad van bestuur. ‘Het huidige pand is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige standaarden. In het nieuwe gebouw is alle ruimte om onze drie kerntaken – patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs – optimaal te faciliteren.’

Eind 2023 gereed
Het circa 15.500 m2 grote complex is ontworpen door de architectenbureaus Atelier PRO en Vakwerk Architecten en wordt door aannemerscombinatie Bam Trebbe Engie (BTE) gerealiseerd. De verwachting is dat de nieuwbouw eind 2023 gereed is. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie.

UMCG bouwt
Het UMCG staat de komende 15 jaar voor een grootschalige uitbreidings- en vernieuwingsopgave. Daarmee werken we aan de toekomst van de gezondheidszorg in Noord-Nederland. We bieden een zorgomgeving die aan de laatste eisen voldoet en klaar is voor nieuwe ontwikkelingen. Dat doen we tot 2035 met bouwprojecten op de Healthy Ageing Campus (Hanzeplein) en in Haren.

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 2290 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail