Kinderen met angstklachten in radioserie ‘Spraakmakers’ van Radio NPO1

Facebooktwitterlinkedinmail

3 februari 2021 – Veel kinderen in Nederland hebben een angststoornis. De helft daarvan komt niet bij een behandelaar. In Spraakmakers op NPORadio1 onderzoekt verslaggever Maarten Bleumers hoe we meer kinderen van hun angst af kunnen helpen.

Bleumers’ zoon Jan durfde een paar maanden geleden niet meer alleen te douchen. “Als ik niks te doen heb, dan raak ik helemaal overstuur want dan denk ik aan de dood, aan niks en aan alleen zijn. Al mijn angsten ineen eigenlijk. Dan gaat mijn hoofd hyperventileren.”

Ook op school slaat de angst toe. “Dan speel ik met mijn vrienden op het schoolplein en dan denk ik: ooit zijn jullie er allemaal niet meer. Waarom leven we eigenlijk als er de dood is?”

Luister hier de aflevering terug: Deel 1: Jan (10) denkt vaak aan de dood

Angsten zijn er meestal niet in één keer, maar bouwen zich op. Ouders zijn natuurlijk degenen die dat het beste zien gebeuren en ook een grote rol kunnen spelen in hoe de angst zich ontwikkelt. Krijn is nu 14 jaar. Een jaar of drie geleden, toen hij in groep acht kwam, ontwikkelde hij zijn smetvrees.

“In het begin ging ik tien minuten douchen als ik iets vies vond. Op een gegeven moment hadden we een plantenspuit met zeep en water. Ook voor in mijn mond en neus.” Als Krijn om 12.00 uur uit school was, stond hij om 19.00 uur ’s avonds nog onder de douche. Zijn moeder vertelt over hoe ze hem probeerde te helpen door alles goed schoon te maken. “Ik wilde geen spanning of stress voor hem.”

Luister hier de aflevering terug: Deel 2: De smetvrees van Krijn (14) werd steeds erger

Ontwikkelingspsycholoog Ellen Simon ziet dat kinderen door de coronapandemie meer thuiszitten en daardoor minder met angstige situaties in aanmerking komen. Hierdoor kunnen ze minder goed oefenen om met hun angsten om te gaan.

“Ongeveer 15 tot 20 procent van de jongeren onder de achttien jaar kampt met een angststoornis”, zegt Lisbeth Utens. Ze is bijzonder hoogleraar gedragstherapie aan de UvA. Bang zijn voor mensen, dieren, het donker of viezigheid zijn de meest voorkomende stoornissen. Toch tonen studies aan dat ruim 80 procent van de stoornissen bij kinderen niet herkend of behandeld worden.

Vandaag  hoor je deel 3 van de serie Angststoornissen bij Kinderen rond 10:30 uur in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Bron: nporadio1.nl 

Dit bericht is 2397 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail