Twaalf nieuwe zelfhulp programma’s op Mentaal Vitaal

Facebooktwitterlinkedinmail

10 augustus 2017- Mentaalvitaal.nl is uitgebreid met twaalf nieuwe online programma’s gericht op (zelf)hulp bij onder meer rouw, burnout, mindfulness tot hulp bij stoppen met roken voor jongeren en een app die helpt bij het vinden van ontspanning in de natuur.

Mentaal Vitaal is er voor iedereen die aan de slag wil met zijn mentale conditie. De twaalf nieuwe programma’s, apps of tools van verschillende aanbieders of partijen zijn te vinden via www.mentaalvitaal.nl/tools. Hier staan nu in totaal links naar 58 programma’s voor verschillende thema’s of doelgroepen. Per programma, app of tool is aangegeven of het om zelfhulp gaat of dat er begeleiding is van een professionals, hoe lang het programma duurt én of het gratis is of niet.

Hieronder een overzicht van de nieuwe programma’s:

Rouwverwerking

De online zelfhulpmodule ‘Rouwverwerking’ helpt je om op eigen kracht met de verwerking van rouw aan de slag te gaan. Hiervoor krijg je tips en oefeningen. Je kunt ook testen of je in een rouwproces zit en waar je je in dit proces bevindt.

Werkende moeders

De online module ‘Werkende moeder’ biedt werkende moeders handvatten om mentaal gezond te blijven. Je vindt er tips en oefeningen om op eigen kracht de balans te vinden en te behouden. Je kunt je ook laten inspireren door persoonlijke verhalen van andere werkende moeders

Burnout

De online zelfhulpmodule ‘Burnout’ biedt je tips en oefeningen om werkstress het hoofd te bieden. In deze module leer je beter bestand te zijn tegen werkstress. Je ontdekt wat werkstress is en waar het vandaan komt. De zelftest geeft je inzicht in jouw situatie.

Angst en Paniek

De online zelfhulpmodule ‘Angst en paniek’ biedt informatie over angst, paniek en stress.

Mindfulness coach

De Mindfulness coach-app helpt je om meer te leven in het hier en nu, via ontspanningsoefeningen en meditatie. De app biedt een programma voor meer mindfulness in 5 weken.

Praten met uw kind

Wil je niet dat je kind rookt, alcohol drinkt of blowt? Het is belangrijk om hier op tijd met je kind over te praten, het liefst voordat ze er aan beginnen. Hoe pak je dat dan aan in de opvoeding? Daarover gaat de online cursus ‘Praten met uw kind’.

Stopstone

Kies in de Stopstone app motivators die jou helpen om het stoppen met roken vol te houden. Of maak je eigen motivators, voor jezelf of samen met vrienden. Stopstone geeft je praktische tips op momenten dat je het moeilijk hebt om niet te roken.

Leven onder controle

De internet zelfhulpcursus ‘Leven onder controle’ van 113 is gericht op het verminderen van zelfmoord gedachten en gevoelens. De cursus bestaat uit 6 (anonieme en gratis) lessen met theorie, tips en een aantal opdrachten.

Alles onder controle

De online zelfhulpcursus ‘Alles onder controle’ is voor volwassenen die last hebben van stress, piekeren, angstgevoelens, een opgebrand gevoel en/of somberheid en hier actief mee aan de slag willen.

Online Zelfhulp Alcohol

Het ‘Online Zelfhulp Alcohol’ programma is voor mensen met lichte of beginnende problemen met alcohol. Met het programma kun je in enkele weken anoniem en zonder begeleiding werken aan het veranderen van je alcoholgebruik.

Fluitend naar je werk

n de online zelfhulpcursus ‘Fluitend naar je werk’ leer je hoe stress ontstaat en wat je eraan kunt doen. De training bestaat uit 6 onbegeleide sessies.

Beter in het Groen

Via de website en app ‘Beter in het Groen’ vind je allerlei activiteiten in de natuur. Activiteiten die je kunnen helpen gezond te blijven of gezonder te worden. Activiteiten gericht op beweging, zoals wandelgroepen en buiten-sportlessen. En ook activiteiten gericht op zingeving, ontmoeten, ontspannen en herstellen van stress of verlies. Allemaal in een natuurgebied of dicht bij huis.

Depressietest massaal ingevuld

De depressietest op mentaalvitaal.nl is sinds de start van de overheidscampagne www.omgaanmetdepressie.nl massaal [75.000 keer] ingevuld. Deze test is een laagdrempelige manier om informatie te delen en mensen een handvat aan te reiken voor een eerste indruk. De depressietest is geen diagnose. Wel geeft de uitslag een eerste indicatie voor depressieve klachten. Een hoge score hoeft dan ook niet te betekenen dat je daadwerkelijk een depressieve stoornis hebt. Het kan ook gaan om een tijdelijke dip of dat er omstandigheden zijn waardoor je verdrietig bent. Mentaalvitaal geeft tips en oefeningen hoe je hiermee kan omgaan.

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 4981 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail