Toenemende depressie bij zwangerschap kan invloed hebben op het kind

Facebooktwitterlinkedinmail

12 juni 2022-  Sommige moeders zijn depressief voor, tijdens of na de zwangerschap. Een toenemende depressie bij zwangerschap blijkt grote invloed te hebben op hun kinderen. Tijdens hun jeugd lopen ze een groter risico om problemen te ontwikkelen in hun emotionele en sociale leven en op school. Dat meldt een hoogleraar psychologie en psychiatrie van de Universiteit van Californië (UCLA).

Hun recent gepubliceerde zevenjarige studie, die moeders en hun nakomelingen volgde vanaf de preconceptie tot de kinderen 5 jaar oud waren, is de eerste die aantoont hoe veranderingen in de mate van depressie van moeders in de loop van de tijd van invloed kunnen zijn op het gedrag van hun kinderen in de vroege kinderjaren en het emotionele welzijn, zeggen de onderzoekers..

“Onze bevindingen suggereren dat toename van moeders symptomen van depressie van preconceptie tot postpartum bijdraagt ​​​​aan de verminderde aandacht en gedragscontrole van kinderen, wat het risico op problemen gedurende de hele levensduur kan verhogen”, zegt hoofdauteur Gabrielle Rinne, een afgestudeerde psychologiestudent aan de UCLA. “Ouders moeten echter weten dat dit kan worden aangepakt door interventies in de vroege kinderjaren.”

Voor de tweedelige studie analyseerden de onderzoekers eerst gegevens over 362 vrouwen – van wie de meesten een Latijns-Amerikaans achtergrond en een lage sociaal-economische status hadden – verzameld als onderdeel van een onderzoek door het Community Child Health Network, een samenwerking tussen gezondheidswetenschappers van de UCLA en andere instellingen, samen met gemeenschapspartners, die de ongelijkheden in de gezondheid van moeders en kinderen onder arme en minderheidsgezinnen onderzochten.

De vrouwen, die allemaal al een jong kind hadden, werden gevolgd door een volgende zwangerschap en werden vier keer geïnterviewd over hun symptomen van depressie – een keer voordat ze zwanger werden, twee keer tijdens de zwangerschap en nogmaals ongeveer drie maanden na de geboorte van hun baby – met onderzoekers die bijhielden hoe deze symptomen in de loop van de tijd veranderden.

Iets minder dan 75% van de vrouwen rapporteerde lage symptomen van depressie die niet veranderden gedurende de onderzoeksperiode, terwijl 12% lage symptomen had die significant toenamen en 7% aanhoudend hoge symptomen had.

Voor het tweede deel van het onderzoek volgden de onderzoekers 125 van deze vrouwen enkele jaren later. Toen hun kinderen vier jaar oud waren, of nog voorschoolse leeftijd, werd de moeders gevraagd om het temperament en het gedrag van hun kind in detail te beschrijven – met name hun ervaringen met emotionele stress en hun vermogen om hun emoties te reguleren.

Toen, op 5-jarige leeftijd, voerden de kinderen een taak uit die gerichte aandacht vereist. Kijkend naar een iPad-scherm met daarop een reeks vissen, werd hen gevraagd de richting van de vis in het midden te identificeren, terwijl ze de richting van alle andere vissen negeerden. Hogere scores op deze taak weerspiegelen een groter vermogen om zich te concentreren en de aandacht voor omringende stimuli te remmen, zei Rinne.

Kinderen van moeders van wie de depressie vanaf de preconceptie tot de postpartumperiode was toegenomen, presteerden significant slechter op de computertaak dan degenen van wie de moeder consistent lage symptomen van depressie had gemeld. Interessant genoeg waren er geen verschillen in prestatie tussen kinderen van wie de moeder een consistent hoge depressie had gehad en kinderen van wie de moeder een consistent lage depressie had.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders (gratis toegang tot 15 juni).

“Deze studie suggereert dat een patroon van toenemende depressie bij zwangerschap een negatief effect kan hebben op kinderen”, zegt senior auteur Christine Dunkel Schetter, een vooraanstaande professor in psychologie en psychiatrie aan de UCLA, die een leidende rol speelde bij het ontwerpen van onderzoeken en bij het ontwikkelen van interviews. Ze merkte op dat niet al deze kinderen voorbestemd zijn om problemen te ervaren, maar benadrukte dat “ze een groter risico lopen op sociaal-emotionele en gedragsproblemen en problemen op school.”

Schuld en schaamte bij depressie

“Moeders die een depressie of stress ervaren, moeten weten welke effecten dit kan hebben op jonge kinderen”, meldt Dunkel Schetter van UCLA.  “Er ligt nog steeds een enorm taboe op depressie tijdens de zwangerschap. Schuld en schaamte spelen hier een grote rol. Vrouwen houden hun klachten snel voor zichzelf, waardoor de depressie ook minder snel wordt opgemerkt door hun naasten of zorgprofessionals. Onze schatting is dat het bij zo’n 13 procent van de vrouwen voorkomt, wat natuurlijk een enorm aantal is.”

Hulp bij depressieve klachten tijdens je zwangerschap? 

MentaalVitaal.nl geeft informatie, advies en verwijst door bij al je vragen over mentale gezondheid. Van dip tot depressie. Ga naar de website of bel met 0900-1994 (10 cent/minuut + de kosten van je mobiele telefoon).

Ga naar MentaalVitaal.nl

Bron: ucla.edu 

 

Dit bericht is 2657 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail