Aantal rokers daalt te langzaam, meer maatregelen nodig

Facebooktwitterlinkedinmail

12 juni 2022 – Het aantal rokers daalde de afgelopen jaren, maar nog niet snel genoeg. In het Nationaal preventieakkoord staat dat er in 2040 een rookvrije generatie moet zijn. Om dat te behalen, moeten bestaande maatregelen sneller en beter worden ingezet, zegt programmahoofd Tabaksontmoediging Marc Willemsen.

Maatregelen hebben effect, maar het gaat te langzaam
De afgelopen jaren zette de overheid zich in om het aantal rokers terug te dringen.  De doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord is dat in 2040 minder dan 5 procent van de volwassen nog rookt en dat jongeren niet meer beginnen met roken. Oftewel: een rookvrije generatie. Om dat te bereiken zijn verschillende maatregelen ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan rookvrije omgevingen, sigarettenpakjes zonder merk en prijsverhogingen. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat deze maatregelen een wetenschappelijke basis hebben en bovendien effectief zijn. Maar die maatregelen zijn nog niet voldoende ingezet.

Er zijn minder rokers in Nederland, dat is goed nieuws. De maatregelen hebben hier zeker aan bijgedragen. Maar het gaat nog te langzaam. In 2021 zijn geen nieuwe maatregelen meer ingevoerd. Om een rookvrije generatie te behalen moeten er meer stappen worden gezet en bestaande maatregelen versterkt”, aldus Marc Willemsen.

Verhoging van accijns en minder verkooppunten
Een belangrijke maatregel: prijsverhoging. Meer mensen stoppen met roken en minder mensen beginnen met roken als sigaretten duurder worden. Willemsen: “Het is belangrijk om ieder jaar flinke accijnsverhogingen door te voeren om de doelstellingen van het Preventieakkoord te behalen. Ik ben dan ook blij met de voorgenomen plannen om de accijns fors te verhogen. Daarnaast moet het moeilijker worden om aan tabak te komen. De verkoop van tabak moet sneller weg bij supermarkten en tankstations. En de minimumleeftijd voor het kopen van tabak zou verhoogd moeten worden. Grootschalige mediacampagnes en meer investeren in hulp bij stoppen met roken zijn ook belangrijk om het stoppen met roken op een goede manier te stimuleren.”

Welke maatregelen staan in het preventieakkoord?
In het Preventieakkoord staan onder meer de volgende maatregelen rond roken en tabak:

  • Tabak uit het zicht, meer rookvrije omgevingen
  • Productregulering, zoals merkloze verpakkingen
  • Accijnsverhogingen
  • Voorlichtingscampagnes
  • Ondersteuning van rokers die willen stoppen met roken

Lees zeven vragen en antwoorden over het Preventieakkoord

Meer informatie

Effectiviteit van Nederlands tabaksontmoedigingsbeleid  FACTSHEETS Notitie mei 2022

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 1424 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail