Het Grote Zorgdebat – ‘Inzetten op preventie en versterking mentale gezondheid’

Facebooktwitterlinkedinmail

25 oktober 2023 –  ‘Door in te zetten op preventie en het versterken van de mentale gezondheid worden we als samenleving gezonder en kunnen we de druk op de ggz verminderen. Zo helpen we de ggz in de toekomst beter toegankelijk te houden voor mensen met ernstige psychiatrische klachten.’ Deze oproep doet Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz aan de politieke partijen aan de vooravond van Het Grote Zorgdebat.

”De zorg staat voor grote uitdagingen, want als we niks doen, dan krijgen mensen niet de zorg die ze nodig hebben en dat geldt ook voor ggz-zorg. Het moet echt anders.” Ruth Peetoom geeft aan wat we kunnen veranderen.

Hoe ziet volgens de politieke partijen de toekomst van de zorg eruit?
Op 22 november gaat Nederland naar de stembus. Wil je weten hoe politieke partijen tegen het versterken van de mentale gezondheid aankijken? Welke plannen ze hebben voor de zorg? Welke keuzes ze willen maken zodat Nederlanders in de toekomst kunnen blijven rekenen op goede zorg en ondersteuning? Op maandagavond 13 november gaan negen politieke partijen hierover met elkaar in discussie tijdens Het Grote Zorgdebat 2023 in Utrecht. Meld je aan om dit debat live of online te volgen.

Wie gaan met elkaar in debat?
Negen kandidaat-Kamerleden -gespecialiseerd in de zorg- gaan onder leiding van Donatello Piras en Suse van Kleef met elkaar in debat: Fleur Agema (PVV), Bart van den Brink (CDA), Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA), Jimmy Dijk (SP), Joëlle Gooijer (ChristenUnie), Danielle Jansen (NSC), Wieke Paulusma (D66), Nicki Pouw-Verweij (BBB) en Judith Tielen (VVD). Het Grote Zorgdebat 2023 wordt georganiseerd door 21 zorgbrancheorganisaties.

Live debat bijwonen?
Je kunt gratis naar Het Grote Zorgdebat in het Beatrixtheater in Utrecht op maandag 13 november van 19.30 tot 21.15 uur. Wil jij erbij zijn in de zaal? Er zijn nog gratis kaarten beschikbaar! Je kunt je kaart reserveren via www.hetgrotezorgdebat.nl. De zaal is toegankelijk voor rolstoel-, ligbed- en hulphondgebruikers en voorzien van ringleiding. Bij het debat is een gebarentolk aanwezig.

Vanuit huis het debat kijken?
Het Grote Zorgdebat wordt ook online gestreamd. Wil je een link ontvangen zodat je vanuit huis het debat kunt volgen? Vul dan je e-mailadres in op www.hetgrotezorgdebat.nl en dan krijg je enkele dagen van tevoren de link toegestuurd. Er is ook een stream met een tolk Nederlandse gebarentaal.

Vier debatthema’s
Het debat zal in vier ronden verlopen, waarin steeds een belangrijk zorgthema centraal staat:

  • Preventie
  • Arbeidsmarkt in de zorg
  • Passende zorg
  • Impact van vergrijzing op de zorg

De debatleiders
Het debat wordt geleid door Donatello Piras en Suse van Kleef. Donatello Piras is regelmatig te zien op radio en televisie om commentaar te geven op speeches, debatten en campagnes. Zo is hij vaste gast bij BNR Nieuwsradio en was hij gastcolumnist van De Volkskrant. Tijdens de coronapandemie zat hij vaak aan tafel bij RTL Nieuws, NPO Radio1 en Goedemorgen Nederland om zijn analyses te delen.

Suse van Kleef werkt onder meer als presentator van het radioprogramma Langs de Lijn en is ze een veel geziene gast in tv-takshows zoals Jinek, Khalid en Sophie en Op1.

Het Grote Zorgdebat wordt georganiseerd door ActiZ, Artsenfederatie KNMG, de Nederlandse ggz, FBZ, Federatie Medisch Specialisten, GGD GHOR Nederland, KNGF, KNMP, KNMT, KNOV, LAD, LHV, NFU, NVM-mondhygiënisten, NVO, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland, SGF, V&VN, VGN en Zorgverzekeraars Nederland.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 825 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail