Tien tips voor een autismevriendelijke vakantie

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juli 2021 – Het is weer bijna zomervakantie. Autisme.nl zet tien tips op een rij voor een ontspannen autismevriendelijke vakantie als je kind autisme heeft. ‘Houd het aantal keuzes behapbaar voor je kind. Laat het bijvoorbeeld kiezen uit maximaal drie activiteiten die het leuk vindt. Is dit ook te moeilijk? Laat deze drie activiteiten dan rouleren.’

1. Maak een aangepast vakantieschema.

Werkt een duidelijk dagschema voor jouw gezin doorgaans goed? Gooi dat schema tijdens de vakantieperiode dan een klein beetje om. Dit kan zorgen voor een feestelijk vakantiegevoel (of voor totale chaos, houd in dat geval vooral alles bij het oude!). Laat je kind bijvoorbeeld later naar bed gaan dan normaal, geef één keer per week toestemming om voor de televisie te eten of breid de normale game/computertijd uit.

2. Doe elke dag iets leuks.

Om verveling en lamlendigheid te voorkomen is het belangrijk om elke dag iets leuks te ondernemen. Dat hoeft helemaal niks duurs, prikkelrijks of ingewikkelds te zijn. Maak bijvoorbeeld samen vanaf de bank een virtuele tour  langs de beste musea in de wereld, zoals het Amsterdamse Rijksmuseum of het Guggenheim in New York. Meer inspiratie nodig? Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staan veel leuke tips. Laat je kind bijvoorbeeld modder maken in de eigen tuin of in het bos, dieren spotten in de schemer of (online) archeologen helpen. Of kijk eens bij deze tips voor een leuke zomer in Nederland. 

3. Haal een frisse neus.

Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk. Breng daarom elke dag minimaal één uur buiten door samen met je kind (als je kind zelf al veel buiten speelt, dan hoeft dit natuurlijk niet). Ga bijvoorbeeld wandelen in een park of natuurgebied in de buurt. Loop of fiets indien mogelijk naar je bestemming (opa en oma, de lokale bibliotheek) in plaats van de bus of auto te nemen. Of ga af en toe een dagje naar een openluchtmuseum. Die zijn vaak lekker ruim opgezet en daardoor niet zo prikkelrijk. Bijvoorbeeld: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn, het Afrika Museum en Museumpark Heilig Land Stichting in Berg en Dal, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een aantal musea en pretparken accepteert de NVA Autipas. Hiermee kan je mogelijk korting krijgen, bijvoorbeeld voor eventuele begeleider. Ook mag je soms de drukke rij overslaan.  Bestel hier je Autipas

4. Help je kind met het invullen van de vrije tijd.

Je kunt je kind niet de hele dag bezighouden. Het zal zich tijdens de vakantie regelmatig zelf moeten weten te vermaken. Veel kinderen met autisme vinden het echter heel moeilijk om om te gaan met ‘niet ingevulde tijd’. Leidt dit ook bij jouw kind tot problemen? Overweeg dan om elk moment van de dag in een schema te zetten. Mogelijk helpt dit je kind om het overzicht te bewaren.

Ook kan je je kind helpen met het kiezen van een activiteit. Noem wat voorbeelden, zoals buiten spelen, het lezen/bekijken van een (prenten-)boek of het spelen met bouwmaterialen als Lego of houten blokken. Houd het aantal keuzes echter behapbaar voor je kind. Laat het bijvoorbeeld kiezen uit maximaal drie activiteiten die het leuk vindt. Is dit ook te moeilijk? Laat deze drie activiteiten dan rouleren. Kijk hier voor nog meer tips.

5. Bereid je kind voor op een nieuwe omgeving

Bereid je kind voor op een eventuele nieuwe, tijdelijke, verblijfplaats. Bekijk vooraf alvast samen de foto’s en de plattegrond op de website van jullie camping of vakantiehuisje. Lees ook onze andere vakantietips.

6. Naar het buitenland? Check de coronaregels!

We kunnen weer op vakantie naar een aantal landen. Maar de situatie in deze landen kan per dag weer veranderen. Laat je niet verrassen en houdt deze website goed in de gaten voor de laatste informatie. 

7. Zorg regelmatig voor een rustmoment.

Mogelijk heeft je zoon of dochter na een drukke activiteit ook weer tijd nodig om te ‘ontprikkelen’. Overleg met je kind hoe het dit het liefst wil doen. Wil het graag even alleen zijn? Of liever op een speciaal ingerichte rustplek – bijvoorbeeld een tipi in de woonkamer?

8. Blijf relaxed.

Het is vakantie, probeer de sfeer daarom goed te houden en gun je kind rust. Stel geen onnodig hoge eisen – die worden straks op school waarschijnlijk weer volop gesteld. Probeer zelf ook ontspannen te blijven, daarvan word je kind ook rustig. Lukt dit even niet, doe dan bijvoorbeeld deze eenvoudige ontspanningsoefeningen of probeer eens deze meditatie oefeningen.

9. Schakel hulptroepen in.

Eerlijk is eerlijk, soms bieden simpele ontspanningsoefeningen geen soelaas meer. Voel je dat je het (even) niet meer aankan? Aarzel dan niet om hulptroepen in te schakelen. Vraag bijvoorbeeld aan familie of bekenden of ze een keer iets met je kind willen ondernemen. Of laat ze bij jou thuis oppassen zodat jij er zelf even op uit kan, met of zonder partner. Zo kan je jezelf weer een beetje opladen.

10. Kijk vooral naar je eigen gezin.

Tot slot: staar je niet blind op tips (zoals dit lijstje) of op hoe andere gezinnen hun vakantie doorbrengen. Met het hele gezin op stap, dat klinkt heel leuk. Maar als jullie gezamenlijke familie-uitjes steevast uitlopen op een drama, ga dan gewoon alleen met je kind met autisme op stap. Bijvoorbeeld naar een museum dat goed aansluit bij zijn interesses. Of neem juist je andere kinderen mee op pad, terwijl je partner (of iemand anders) thuis iets rustigs gaat doen met je kind met autisme. Waar het om gaat, is dat iedereen in deze periode zoveel mogelijk aan zijn ontspanning toekomt.

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 2060 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail