Fraudepsychiaters geschrapt uit BIG-register

Facebooktwitterlinkedinmail

zorgfraude-300x201

10 december 2015 – Psychiaters Sinan G. en Jos G., worden geschrapt uit het zogenoemde BIG-register voor artsen. Die maatregel legt het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam hen op. De mannen raken hun artsentitel kwijt en zijn strafbaar als ze hun beroep nog uitoefenen, zo meldt de telegraaf.

De artsen hebben onjuiste diagnoses gesteld en te zware medicatie uitgeschreven aan hun, veelal Turkse, patiënten. Met de valselijk opgemaakte medische dossiers werden PGB’s en WAO/WIA-uitkeringen verkregen. Volgens het Openbaar Ministerie stelden de twee de valse diagnoses tegen betaling. Het strafrechtelijk onderzoek naar de psychiaters loopt nog. Er zou voor miljoenen zijn gefraudeerd. De zaak komt in 2016 voor de rechter.

Het UWV identificeerde 196 cliënten die waren behandeld door de artsen. Een groot deel bleek onterecht een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen te hebben. Eind 2014 besloot de IGZ daarom een tuchtrechtelijke klacht in te dienen tegen de artsen.

Het Medisch Tuchtcollege vindt de zwaarste maatregel noodzakelijk. “Verweerders zijn structureel tekort geschoten in de individuele gezondheidszorg voor hun patiënten. Bovendien hebben ze niet alleen de kwaliteit maar ook de integriteit van de psychiatrie in diskrediet gebracht.”

Ook wordt de psychiaters het ontbreken van enige zelfreflectie verweten. De mannen zien zichzelf als slachtoffers die om de tuin zijn geleid door frauderende patiënten. Volgens de tuchtrechter is dit niet aannemelijk gezien de frequentie van de onjuiste diagnoses en de gebrekkige dossiervorming.

Bron: telegraaf.nl 

 

Dit bericht is 3115 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail