De sportschool voor de mind is geopend, doe 1 maand gratis mee!

Facebooktwitterlinkedinmail

17 juni 2021 – ‘Uit cijfers van TNO blijkt dat in Nederland 1,3 miljoen mensen in 2019 last hadden van stress, psychische klachten, burn-out en geestelijke oververmoeidheid. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar (2018). 

Het is bizar te beseffen dat wij in ons land sinds de tweede wereldoorlog nog niet eerder zo welvarend zijn met elkaar, maar dat ons geestelijk welbevinden zich vooral lijkt verslechteren. Hoe kan dat en belangrijker, wat kunnen we eraan doen? In samenwerking met GGZnieuws.nl  kun je nu 1 maand gratis en vrijblijvend kennismaken met Meditatie.live. 

Volgens Robert Sapolsky, een neuroloog uit Stanford is chronische stress is een trage killer van ons lichaam: het onderdrukt het immuunsysteem, het remt de groei en het erodeert het geheugen en het leervermogen. Wil een mens geen speelbal van de stressgolven worden dan moeten we verandering aanbrengen in onze reactie. Stress kun je helaas niet verwijderen uit je leven, maar we kunnen wel proberen het verwoestende effect wat het heeft op ons lichaam uit te roeien.

De neurowetenschap gaat ervan uit dat onze ervaringen voor een deel bepalen hoe ons brein er fysiek uit ziet. Dat noemen we neuroplasticiteit. Wanneer je acute of chronische stress ervaart, dan kun je dat terugzien in de hersenen. De amygdala ofwel amandelvormige kern zal dan meer activiteit vertonen en op den duur groter worden. Vooral gebeurtenissen in onze eerste levensjaren zijn zeer bepalend voor je hersenstructuur. 

Je lekker voelen is alleen bereikbaar als je dagelijks werkt aan je mentale conditie!

Je kunt deze hersenstructuur echter ook op een positieve manier beïnvloeden in het nu, onder andere door meditatie. Met behulp van een constante mentale training, zul je invloed uitoefenen op je eigen mentale welbevinden! Zelfs een beginnende beoefenaar -die het op kan brengen om dagelijkse een half uurtje te mediteren- zal het verschil merken. Sterker nog, het verschil blijkt fysiologisch aantoonbaar met behulp van een MRI scan. 

Een natuurlijke pil zonder bijwerkingen

Een uitgebreide studie van een groep wetenschappers van de John Hopkins universiteit in Baltimore heeft een megastudie verricht onder 3515 deelnemers met uiteenlopende gezondheidsproblemen, variërend van angst, slapeloosheid, depressie en chronische pijn.  Na 8 weken dagelijkse meditatie beoefening bleek het resultaat voor mensen met een depressie net zo effectief te zijn als antidepressiva medicatie. Het voordeel is echter: meditatie kent geen negatieve bijwerkingen die medicijnen vaak wel kennen. 

En voor mensen met angst of een overmaat van negatieve gevoelens lijkt meditatie ook een gunstig effect te hebben. Het is niet zo dat angstgevoelens helemaal verdwijnen, ze blijven gewoon bestaan maar de impact die deze gevoelens op de persoon hebben neemt af. Met andere woorden de relatie die iemand heeft met negatieve gevoelens wordt milder. 

Meditatie.live als sportschool voor de mind

Als je wilt afvallen of je wilt je conditie verbeteren, dan is het voor iedereen logisch dat het lichaam getraind moet worden. Om je mentale weerbaarheid te versterken en sterk te houden, zal iemand eenzelfde investering moeten doen. Wil je dat je hoofd weerbaar is en met kalmte reageert op zaken van buitenaf, dan zal meditatie je helpen.

Om meditatie-beoefening zo eenvoudig en zo aantrekkelijk mogelijk te maken, is er enkele jaren geleden een live online platform gelanceerd waarop mensen dagelijks samen kunnen mediteren en ontspannen. Iedere werkdag wordt er op Meditatie.live een nieuwe live oefening gegeven door een ervaren meditatietrainer. 

Op het vaste tijdstip komt de trainer live in beeld, maar alle deelnemers zijn niet te zien en niet te horen. Wel kan iedereen met de trainer communiceren via de chat. De trainer begeleidt de oefening en beantwoordt daarna direct alle vragen, opmerkingen of suggesties van de deelnemers. Dagelijks oefenen wordt zo een stuk leuker, afwisselender en beter bereikbaar voor iedereen die dit nodig heeft.

In samenwerking met GGZnieuws.nl  kun je nu 1 maand gratis en vrijblijvend kennismaken met Meditatie.live. Na afloop van deze maand zit je nergens aan vast. Als je ook wat hulp bij ontspanning kunt gebruiken, ga dan naar www.meditatie.live/promo-ggznieuws !

Dit bericht is 5197 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail