Therapiehond helpt kinderen met ADHD bij concentratie en sociale vaardigheden

Facebooktwitterlinkedinmail

21 augustus 2018 – Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat een therapiehond kinderen met ADHD kan helpen met name als het om concentratie en sociale vaardigheden gaat. De kinderen die werden behandeld met door honden ondersteunde interventies waren volgens het onderzoek  oplettender en hun sociale vaardigheden verbeterden binnen 8 weken in vergelijking met degenen die traditionele behandelingen kregen.  

Onderzoeken naar het nut van behandelondersteuning met dieren  worden pas de laatste jaren uitgevoerd en tonen aan dat dieren kunnen helpen bij het omgaan met stress, het verbeteren van de cognitieve functie, het verminderen van gedragsproblemen en het verbeteren van de aandacht. De onderzoekers onderzochten of dierenhulp de symptomen van ADHD kan verminderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij kinderen van 7 tot 9 jaar met ADHD die niet eerder met medicatie waren behandeld. De kinderen werden willekeurig verdeeld over 2 groepen en kregen ofwel standaard psychosociale interventies, of de standaard psychosociale interventies aangevuld met een gecertificeerde therapiehond.

Uit het onderzoek bleek dat CAI (Canine Assisted Intervention) effectief was bij het verbeteren van de concentratie en de sociale vaardigheden van kinderen met ADHD. Hoewel traditionele interventie vergelijkbare resultaten opleverde, duurde het gemiddeld 12 weken voordat de patiënten dit opmerkten, vergeleken met de 8 weken voor degenen die CAI kregen het gingen merken. De 2 groepen ondervonden geen significante verschillen in andere ADHD-symptomen, zoals hyperactiviteit of impulsiviteit.

Artikel: Therapy dogs effective in reducing symptoms of ADHD, study finds

Bron en gehele artikel: dogzine.nl

Dit bericht is 7199 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail