Talenten van mensen met autisme sinds kort meetbaar

Facebooktwitterlinkedinmail

19 december 2017 –  Bij het Autisme Expertisecentrum in Eemnes is een meetinstrument ontwikkeld om de kwaliteiten van mensen met autisme in kaart te brengen. Tot voor kort bestond diagnostisch onderzoek naar autisme uit het vaststellen van beperkingen. Dit werkt stigmatiserend, zo concludeert Dr. Annelies Spek, klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum. Deze week komt het meetinstrument uit.

Primeur

Onderzoek laat al enige tijd zien dat autisme gepaard gaat met specifieke talenten. Bij diagnostisch onderzoek worden doorgaans alleen beperkingen in kaart gebracht, omdat het diagnostisch systeem daarom vraagt. De ‘Vragenlijst naar eigenschappen en kwaliteiten’ is het eerste instrument waarmee kwaliteiten van mensen met autisme kunnen worden gemeten.

Literatuuronderzoek

Op basis van literatuuronderzoek en klinische ervaringen hebben drs. Vivian Snouckaert en drs. Lisa van Impelen de vragenlijst ontwikkeld. Met de lijst worden kwaliteiten gemeten zoals doorzettingsvermogen, rechtvaardigheid, loyaliteit en analytisch denkvermogen. Dit zijn eigenschappen die in relatief sterke mate voorkomen bij mensen met autisme.

Toepassing

Mensen met autisme hebben vaak problemen op school en op het werk. Het in kaart brengen van hun kwaliteiten kan helpen bij het vinden van een passende opleiding of werkplek. Ook mensen met autisme willen graag iets betekenen voor de samenleving en hun talenten toepassen. Deze vragenlijst kan daarbij helpen. Het instrument is bruikbaar voor werknemers en UWV, maar ook voor de therapeut en voor mensen met autisme zelf.

Bron: persbericht

Dit bericht is 13997 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail