NVA reikt boek Autisme op de Agenda uit aan Kamerlid Lisa Westerveld

Facebooktwitterlinkedinmail

22 januari 2024 – Dinsdag 23 januari lanceert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (de NVA) de campagne Autisme op de Agenda. NVA-directeur Caroline Verkerk reikt om 16.30 uur het eerste exemplaar uit van het boek ‘Autisme op de Agenda’ aan Tweede kamerlid Lisa Westerveld (GL-PvdA).

Dit boek staat vol verhalen van mensen met autisme. Over werk, onderwijs, wonen en zorg. Ze geven een realistisch beeld van de vele drempels die zij vrijwel dagelijks ervaren in hun leven. Deze verhalen gaat de NVA onder de aandacht brengen van (lokale) politici en beleidsmakers.

Caroline Verkerk: ‘Ons doel is dat mensen met autisme niet langer hoog genoteerd staan op talloze droevige lijstjes, zoals nu het geval is. Zo is ruim 10% van de kinderen en jongeren met autisme in de leerplichtige leeftijd thuiszitter. En heeft de helft van de volwassenen met autisme geen betaald werk. Ook wachten mensen met de diagnose autisme extreem lang voordat zij aan de beurt zijn in de ggz. Dit kan en moet anders. Daarom zetten wij autisme op de agenda.’

Levensloopbegeleiding is hard nodig

Dat is hard nodig, want op dit moment verdwijnen in veel gemeenten in autisme gespecialiseerde begeleiders. Hun klanten stappen noodgedwongen over naar zorgorganisaties die soms niet of nauwelijks weten, waar je als persoon met autisme tegenaan loopt in het leven. Zorgorganisaties die denken: autisme, dat doe je er gewoon even bij! Het tegendeel is waar: de juiste autismekennis op de juiste plek is en blijft van cruciaal belang. Ook in de klas, bij de instelling voor beschermd wonen, in het wijkteam en in de ouderenzorg, om enkele voorbeelden te noemen.

De NVA wil dat er overal in Nederland zogeheten levensloopbegeleiding beschikbaar komt voor iedereen met autisme die hier behoefte aan heeft – precies zoals de Gezondheidsraad in 2009 al adviseerde.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1741 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail