Negatieve maar ook positieve kanten voor mensen met autisme tijdens corona

Facebooktwitterlinkedinmail

27 oktober 2020 –  Niemand heeft het makkelijk tijdens de coronacrisis maar voor mensen met autisme is het soms extra zwaar. Veel mensen met autisme zijn angstig voor de toekomst waardoor de huidige periode extra lastig kan zijn. Toch zijn er ook positieve kanten.

Ook de onduidelijkheid, het gebrek aan duidelijk kaders en de veranderende regels zoals rondom de mondkapjes kunnen negatief worden ervaren door mensen met autisme.  De gebruikte beeldspraak zoals bijvoorbeeld  “we wassen onze handen stuk” van premier Rutte wordt  niet goed begrepen.  Het ontbreken van perspectief, een duidelijk eindpunt, heeft een grote impact op deze groep die een soort biologische angst voor de toekomst kunnen hebben.

Een ander probleem kan het gevoel van onbegrip voor de medemens zijn. Wat de meeste mensen met autisme niet begrijpen, is waarom mensen zich niet aan de regels houden.  Gemiddeld genomen gaan zij de supermarkt in, volgen de pijlen, dragen ze een mondkapje, maken ze het mandje of de winkelwagen schoon, houden ze afstand en vermijden ze mogelijke sociale interacties. Zij kunnen soms niet begrijpen waarom anderen dat niet doen?

Positieve kanten

Toch zijn er mensen met autisme die de gedeelte lockdown en het thuiswerken niet alleen nadelig vinden. Door corona worden hun sociale vaardigheden minder vaak op de proef gesteld en wordt er verwacht dat ze gestructureerd handelen. Online is  minder sociale interactie of non-verbale communicatie wat soms lastig wordt gevonden of niet goed wordt begrepen door hen.

Bron en uitgebreid artikel: nos.nl 

 

Dit bericht is 3076 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail