Steeds meer bewijs dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op je stemming 

Facebooktwitterlinkedinmail

27 september 2018 – Mensen die regelmatig bewegen hebben minder vaak last van symptomen van psychische aandoeningen zo blijkt uit  een Amerikaans onderzoek. Het gaat dan niet alleen om sporten, wandelen of krachttraining maar zelfs als het gaat om huishoudelijke klusjes ziet men al verbeteringen.

Het onderzoeksteam onderzocht de enquêtegegevens van meer dan 1,2 miljoen Amerikaanse volwassenen. Aan de deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze de afgelopen maand hadden bewogen, afgezien van fysieke activiteit op het werk. De deelnemers werd ook gevraagd hoeveel dagen hun psychische gezondheid “niet goed” was door stress, depressie en emotionele problemen.

Bewegen helpt

Mensen bleken gemiddeld 3,4 dagen van maand last te hebben van psychische klachten en zich niet goed te voelen, volgens de resultaten in The Lancet Psychiatry. Vergeleken met de deelnemers die niet actief aan beweging deden, hadden degenen die buiten het werk aan lichaamsbeweging deden gemiddeld 1,5 dag minder last van een verslechterde psychische gezondheid per maand.

Het effect leek zelfs groter voor mensen met een voorgeschiedenis van depressie. In deze groep leden sporters gemiddeld 3,8 dagen minder slechte psychische gezondheid per maand dan degenen die nooit hebben gesport.

Alle vormen van lichaamsbeweging hebben positief effect 

“Mensen die sporten hebben een betere psychische gezondheid dan degenen die dat niet doen, vooral mensen die drie tot vijf keer per week trainden, gedurende ongeveer 45 minuten,” zei  Adam Chekroud, een psychiatrisch onderzoeker aan de Yale University in New Haven, Connecticut.

“Deze studie herhaalt het brede scala aan gezondheidsvoordelen voor lichaamsbeweging, ongeacht uw leeftijd, ras, geslacht, inkomen of lichamelijke gezondheidstoestand,” zei Chekroud. “Elk klein beetje helpt – al vanaf 30 minuten – en elke oefengroep inclusief wandelen ging gepaard met een lagere psychische gezondheidslast.”

Alle soorten lichaamsbeweging blijken invloed te hebben op hoe vaak mensen zich een dag  psychisch minder goed voelden. Teamsporten en fietsen laten de goede resultaten  zien met een afname van 22 procent van de dagen met verslechterde psychische gezondheid in vergelijking met niet-sporten, gevolgd door aerobe en gymnastiekoefeningen, die werden gekoppeld aan een vermindering van 21 procent. Mindfulness-oefeningen zoals yoga en tai chi leiden zelfs tot een vermindering van 23 procent in vergelijking met helemaal geen activiteit. Zelfs huishoudelijke taken blijken minstens 9,7 procent minder slechte dagen op te leveren in vergelijking met inactief zijn.

Psychische gezondheid is een breed begrip

Een beperking van het onderzoek is dat er nogal ruim keek naar psychische gezondheid, in plaats van het onderzoeken van specifieke stemmingsstoornissen, schrijft Dr. Gary Cooney van het Gartnavel Royal Hospital in Glasgow, Verenigd Koninkrijk, in een begeleidend redactioneel commentaar.

“Psychische gezondheid is een wel heel algemene term in dit onderzoek omdat het een of een combinatie van zoveel psychische klachten of aandoeningen kan betekenen, waaronder depressie, angst, verslaving, dementie, schizofrenie, enz.,” zei Cooney

Bron: reuters.com

 

Dit bericht is 6181 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail