‘Antidepressiva veranderen hersenen direct’

Facebooktwitterlinkedinmail

hersenen103

Een enkele dosis antidepressiva is genoeg om grote veranderingen in de hersenstructuur te weeg te brengen. Het effect is al na drie uur zichtbaar. Dat stellen onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Coginitive and Brain Sciences.

Hersenscans lieten zien dat binnen drie uur na een acute dosis van een veel voorgeschreven serotonine heropnameremmer (SSRI) veranderingen in de verbindingen in de hersenen optreden. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

“We verwachtten niet dat de SSRI zo een duidelijk effect had op de korte termijn en in de hele hersenen”, legt onderzoeker Julia Sacher uit.

Onduidelijk

Hoewel SSRI’s de meest bestudeerde antidepressiva zijn, is het nog steeds niet helemaal duidelijk hoe ze werken. De veranderingen in de hersenen zijn bekend, maar onderzoekers dachten tot nu toe dat dit effect pas na enkele weken ontstond.

Uit het onderzoek van Sacher en haar collega’s bleek dat hoeveelheid onderlinge verbindingen in de meeste hersengebieden minder werd. In de kleine hersenen en de thalamus verhoogde de activiteit juist. Met vervolgonderzoek hopen de wetenschappers nog beter te begrijpen hoe SSRI’s werken in de hersenen. Wellicht kan dit in de toekomst leiden tot een meer geïndividualiseerde aanpak van de behandeling bij depressie.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 39476 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail