Staatssecretaris Van Ark erkent belangrijke rol A&O psychologen bij verlaging burn-outs

Facebooktwitterlinkedinmail

7 maart 2020 – Staatssecretaris Van Ark (ministerie SZW) gaf in de Tweede Kamer aan dat het een hele goede suggestie is om de Ondernemingsraden de mogelijkheid te geven om Arbeid en Organisatie psychologen in te schakelen om het aantal burn-outs te verlagen.

Ze zegde toe om dit mee te nemen in de Kabinetsreactie op het WRR-rapport (zie ook: Elementen NIP-visie voor goed werk in WRR rapport – 16 januari 2020). Daarnaast wil zij nu al stappen zetten door informatie hierover via het Arboportaal beschikbaar te stellen.

Staatssecretaris Van Ark gaf deze reactie in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over Gezond en veilig werken. Ze reageerde op het voorstel hierover van Tweede Kamerlid Van Kent (SP). Hij deed tijdens het debat de volgende aanbeveling:

Geef ondernemingsraden de mogelijkheid een A&O Psycholoog in te schakelen om te kijken hoe het werk minder psychosociaal belastend vormgegeven kan worden. Hierin moeten ook de WRR-factoren meegenomen worden (grip op geld, werk en leven). Wil de staatssecretaris in overleg met de sector, om te kijken of er een voorstel te realiseren is?’

De lobby van de sectie A&O lijkt dus de eerste resultaten op te leveren. Eerder ontvingen de betrokken Tweede Kamerleden een position paper (pdf) over een toekomstbestendige arbeidsmarkt en Corporate Psychological Responsibility (zie: NIP: Corporate Psychological Responsibility voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt – 19 februari 2020) en leverde het NIP input bij diverse wetsvoorstellen:

Verder in gesprek met de staatssecretaris en overige Tweede Kamerleden

Naar aanleiding van de toezegging van de staatssecretaris om in overleg te gaan met de sector, nodigt het NIP haar uit voor een gesprek. Wij denken uiteraard graag mee over de invulling hiervan en stellen onze expertise ter beschikking. Ook staan er verdere gesprekken met Tweede Kamerleden gepland.

Bron: psynip.nl

Dit bericht is 2203 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail