Sociale gevolgen corona: Stilte voor de storm?

Facebooktwitterlinkedinmail

11 maart 2021 – De werkloosheid en het beroep op de bijstand lopen lichtjes op, waarbij de toename onder jongvolwassenen (18-27 jaar) opvallend is. Diverse groepen in de samenleving hebben het mentaal moeilijk vanwege corona. Dit zijn een paar van de bevindingen uit het dashboard Sociale Impact.

Tegelijkertijd zien we het beroep op professionele hulp en begeleiding niet overal in dezelfde mate stijgen. Af en toe zijn er erupties van frustratie of woede, maar het draagvlak voor het coronabeleid lijkt redelijk stabiel te blijven.

Het dashboard is ontwikkeld door de VNG samen met tal van partners, waaronder de ministeries van SZW, VWS, OCW, BZK, JenV, ZonMw en het Verwey-Jonker Instituut.

Het dashboard Sociale Impact geeft op vijf thema’s een beeld van de maatschappelijke impact van coro

  1. Werk en Inkomen;
  2. Mentale weerbaarheid;
  3. Onderwijs;
  4. (Nalevings)gedrag;
  5. Sociale Cohesie.

Per thema worden diverse indicatoren gebruikt. Elke indicator heeft een eigen (uitklapbare) toelichting met bronvermelding.

Data en duiding

Het dashboard biedt gemeenten, ministeries en landelijke instellingen de mogelijkheid om een ‘vinger aan de pols’ te houden op een aantal onderwerpen. Daarmee heeft het dashboard een signalerende functie voor veranderingen die het gevolg kunnen zijn van de coronacrisis en de -maatregelen

Elk thema heeft een eigen duidingspagina. Deze pagina is opgesteld op basis van de duidingssessies met experts uit gemeenten, verschillende ministeries en landelijke kennisinstellingen.

Geven de gegevens ook een lokale weergave?

De landelijke cijfers blijken veelal overeen te komen met uitkomsten van een aantal lokale monitors. Tijdens de eerste bespiegelingen zijn geen aanwijzingen gevonden die doen vermoeden dat lokaal heel andere ontwikkelingen gaande zijn. Bij het duiden van de cijfers zijn ook resultaten uit andere studies of onderzoeken meegenomen die niet geschikt waren voor het dashboard, maar wel verdiepende informatie geven . Dit omdat de cijfers in het dashboard veelal een gemiddeld beeld geven, waardoor mogelijk bepaalde subgroepen van kwetsbare burgers minder goed in beeld komen.

Inhoudelijke doorontwikkeling

Dit is de eerste versie van het dashboard. De gegevens worden periodiek ververst. Waar mogelijk elke twee maanden. In de volgende versie wordt extra aandacht besteedt aan jeugd/jongeren, huiselijk geweld en input vanuit lokale monitors voor het landelijk beeld. Ook wordt met TNO gewerkt aan verklarende modellen over bijvoorbeeld de samenhang tussen dreigende werkloosheid, Ggz en jeugdhulp. CBS werkt parallel aan de ontwikkeling van dit Sociale Impactdashboard aan de stapelingsmonitor die inzicht moet geven in aard, omvang en ontwikkeling van problematiek.

Technische doorontwikkeling

Deze startversie is nog in pdf-vorm. Het streven is om de volgende versie interactief te maken, zodat ook een link kan worden gemaakt met andere, meer lokale gegevens en relevante landelijke databases.

Meer informatie

Bron; zonmw.nl

Dit bericht is 1621 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail