Waarom zijn we zo slecht in dagdromen, en hoe we dit kunnen oplossen?

Facebooktwitterlinkedinmail

11 maart 2021 – “Heb je als kind gedagdroomd, en er misschien zelfs door in de problemen gekomen? Als je het tegenwoordig moeilijker vindt om aangenaam in je gedachten op te gaan, dan ben je niet de enige.”Dit onderdeel van onze cognitieve gereedschapskist, het dagdromen, is onderontwikkeld , en dat is nogal triest”, zegt Erin Westgate, een professor in de psychologie van de University of Florida.

Het vermogen om voor je plezier te denken is belangrijk, en je kunt er beter in worden, zegt Westgate. De eerste stap is te erkennen dat dagdromen, hoewel het er misschien gemakkelijk uitziet, verrassend veeleisend is.

“Je moet de acteur, regisseur, scenarioschrijver en publiek zijn van deze mentale oefening”, zegt ze. “Ook al lijkt het alsof je niets doet, het is cognitief belastend.”  Een ander probleem dat door het onderzoek van Westgate aan het licht kwam: we begrijpen niet intuïtief hoe we leuke gedachten moeten bedenken. ” We hebben geen idee,” zegt ze. “We lijken niet te weten wat we moeten denken om een ​​positieve ervaring te hebben.”

Westgate wil mensen helpen het dagdromen te heroveren, wat het welzijn ten goede komt en zelfs de pijntolerantie kan stimuleren. In een onderzoek dat deze week in het tijdschrift Emotion is gepubliceerd, geven Westgate en collega’s Timothy Wilson, Nicholas Buttrick en Rémy Furrer van de University of Virginia en Daniel Gilbert van de Harvard University de deelnemers opdracht om zinvolle gedachten te bedenken. Westgate verwachtte dat dit de denkers naar een lonende ervaring zou leiden, maar ze vonden het eigenlijk minder leuk dan hun ongeleide gedachten.

‘Ik was zo in de war,’ zei ze. Daarna bekeek ze de onderwerpen waarover de deelnemers vertelden na te denken. ‘Het was allemaal zwaar. Het scheen niet bij hen op te komen dat ze de tijd konden gebruiken om van hun eigen gedachten te genieten. ”

Wanneer we worden aangespoord om voor de lol te denken in plaats van voor de betekenis, hebben we de neiging om standaard oppervlakkige genoegens te gebruiken, zoals het eten van ijs, die niet dezelfde effect hebben als prettige maar ook zinvolle gedachten. Maar toen Westgate de deelnemers een lijst met voorbeelden gaf die zowel prettig als zinvol waren, vonden ze het leuk om 50% meer na te denken dan wanneer ze de opdracht kregen om na te denken over wat ze maar wilden. Dit is kennis die je in je dagelijks leven kunt gebruiken door jezelf te inspireren met onderwerpen waarover je de moeite zou nemen om over te dagdromen, zoals een prettige herinnering, toekomstige prestatie of een gebeurtenis waar je naar uitkijkt, zegt ze.

Dagdromen kan een tegengif zijn tegen verveling, en het onderzoek van Westgate heeft aangetoond dat verveling mensen ertoe kan aanzetten om te pesten, te trollen en sadistisch gedrag te vertonen. In één experiment kozen de deelnemers ervoor om insecten te doden met een koffiemolen om hun verveling te verminderen. (De insecten werden daarbij niet echt gedood, maar de deelnemers wisten dat niet.) In een ander onderzoek gaf 67% van de mannen en 25% van de vrouwen er de voorkeur aan zichzelf een elektrische schok te geven in plaats van alleen te zijn met hun gedachten. Natuurlijk zorgen onze apparatuur voor een eindeloze stroom afleiding, maar in bepaalde situaties is digitale entertainment niet beschikbaar of onveilig. (“Als je bij een stoplicht staat, heb ik veel liever dat je nadenkt over een leuke picknick die je ooit had gehad dan je telefoon te pakken”, zei Westgate.)

Afgezien van zijn vermogen om tegen verveling te vechten, kan denken voor plezier zijn eigen beloning zijn. “Het is iets dat ons onderscheidt. Het definieert onze menselijkheid. Het stelt ons in staat om onszelf een nieuwe realiteit voor te stellen, ”zei Westgate. “Maar dat soort denken vereist oefening.”

Hier tips is hoe je het dagdromen (weer) onder de knie kunt krijgen;

  • Vertrouw erop dat het mogelijk is om een ​​goede ervaring te hebben als je je hersenen voorbereidt op onderwerpen die je prettig zult vinden. “Dit is iets wat we allemaal kunnen doen als je eenmaal het concept hebt. We geven 4- en 5-jarigen deze instructies, en het is logisch voor hen. ”
    Dat gezegd hebbende: “Dit is moeilijk voor iedereen. Er is geen goed bewijs dat sommige soorten mensen gewoon betere denkers zijn. Ik ben hier de slechtste persoon ter wereld: ik zou beslist liever een elektrische schok krijgen, ” zei Westgate. “Maar weten waarom het moeilijk kan zijn en wat het gemakkelijker maakt, maakt echt een verschil. Het bemoedigende is dat we allemaal beter kunnen worden. “
  • Verwar dingen plannen niet met denken voor uw plezier. “Mensen zeggen dat ze plannen leuk vinden, maar als we het testen, doen ze dat niet.”
  • Kies het juiste moment om te proberen. Onderzoek toont aan dat we de meeste kans hebben om te dagdromen als onze geest minimaal bezig is met iets anders, zoals douchen of tandenpoetsen. “Probeer de volgende keer dat je wandelt, niet je telefoon te pakken, maar probeer te dagdromen”, zegt Westgate.

Terwijl je je vermogen om te dagdromen opbouwt, heb je tijdens stressvolle tijden een bron van leuke gedachten tot je beschikking, zegt Westgate. “Wat we voelen, is een functie van wat we denken. Denken voor plezier kan een krachtig hulpmiddel zijn om onze emoties vorm te geven. ”

Bron: new.ufl.edu

Dit bericht is 1678 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail