Op de psychiatrische afdelingen van de gevangenis is het drukker dan ooit

Facebooktwitterlinkedinmail

29 november 2017 –In Nederland staan veel gevangeniscellen leeg, maar niet op de psychiatrische afdelingen. In PI Vught zit een recordaantal gedetineerden met zware psychische problemen. Volgens directeur Erik Masthoff komt de toename mogelijk door de bezuinigen in de gezondheidszorg, zo meldt de NOS.

“Het afgelopen half jaar is drukker dan ooit. Een mogelijke verklaring is dat zorginstellingen buiten justitie minder bedden hebben gekregen. Misschien komen de mensen die eerder terecht konden in die instellingen, nu bij ons terecht”, zegt Masthoff.

De mensen die in Vught binnenkomen zijn vaak behoorlijk in de war en hebben psychiatrische zorg nodig. Maar de gedetineerden krijgen alleen zorg zolang hun detentie duurt. Vaak zijn ze nog niet uitbehandeld als hun gevangenisstraf erop zit.

PI Vught pleit er daarom voor om gevaarlijke personen langer vast te houden als er nog geen plek gevonden is in een psychiatrische inrichting, omdat deze mensen anders op straat komen te staan.

“Een doorsnee gedetineerde op een psychiatrische afdeling is in de war, verstandelijk beperkt, gebruikt drugs en pleegt delicten. Dat is voor zorginstellingen niet de ideale patiënt. Vaak zijn ze ook beperkt wat beveiliging betreft”, zegt directeur zorg en behandeling Masthoff.

In de gevangenis in Vught zitten 246 gedetineerden met ernstige psychische problemen. 80 procent zit vast voor een geweldsdelict en 80 procent heeft al eerder vastgezeten, vaak voor zware misdrijven zoals zedendelicten.

Niet alleen in Vught is het druk. Ook in de andere gevangenissen met psychiatrische centra is het nog nooit zo druk geweest. In totaal zitten er 640 patiënten op deze afdelingen in Nederland. Het gaat om veroordeelde criminelen met een psychische stoornis die niet in aanmerking komen voor TBS of weigeren mee te werken aan TBS.

 

Lees het hele artikel en bekijk de video op NOS.nl

Dit bericht is 6515 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail