Sluiting rookruimtes in de zorg per 1 juli

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juli 2021 – Vanaf vandaag  moeten de rookruimtes in overheids- en openbare gebouwen gesloten zijn. Dat betekent dat ziekenhuizen, musea, sportkantines, bibliotheken, maar ook zorginstellingen, gemeentehuizen, de Tweede Kamer en ministeries vanaf die datum geen inpandige rookruimtes meer mogen hebben.

Het rookvrij maken van gebouwen en ruimtes waar Nederlanders komen of werken is één van de pijlers uit het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis (VWS) in 2018 met meer dan 70 partijen sloot. In het Nationaal Preventieakkoord streeft het kabinet samen met maatschappelijke partners naar een rookvrije generatie in 2040. Dat betekent dat 0% van de jongeren en zwangere vrouwen dan nog rookt en dat het aantal rokende volwassenen daalt van de huidige 20,2% (2020) naar 5%.In het Staatsblad staat de wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit toegelicht.

Veilige werkplek
De staatssecretaris wil met de sluiting garanderen dat mensen in publieke gebouwen een veilige werkplek hebben. Ook zorgmedewerkers, medebewoners en schoonmakers van rookruimtes lopen het gevaar om schadelijke stoffen binnen te krijgen. Hiermee wordt voorkomen dat mensen beginnen met roken, worden omstanders beschermd tegen meeroken en worden rokers die willen stoppen ondersteund. Het sluiten van rookruimtes is daarbij een belangrijke maatregel, omdat deze ruimtes het roken normaliseren en faciliteren.

Roken wordt moeilijker
In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn de afgelopen tijd diverse ontmoedigingsmaatregelen genomen die het minder aantrekkelijk maken om te roken. In april 2020 werd de prijs van tabaksproducten met een euro verhoogd. Sinds 1 juli 2020 zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Alle onderwijsterreinen zijn inmiddels rookvrij. Sinds 1 oktober worden sigaretten en shag verkocht in neutrale verpakkingen. En in januari van dit jaar zijn ook alle tabakswaren uit het zicht geplaatst in zaken als tankstations, tabak- en gemakszaken, drogisterijen, avondwinkels en horeca.

Makkelijker om te stoppen
Naast de ontmoedigingsmaatregelen tegen het roken, wordt er ook aan gewerkt om het stoppen met roken makkelijker te maken. Zo wordt sinds januari 2020 de hulp om te stoppen met roken vergoed in de basisverzekering tegen ziektekosten. In oktober vorig jaar is daarnaast door het ministerie samen met haar partners voor het eerst in tien jaar weer een grote stoppen-met-roken-campagne onder de naam PUUR Rookvrij gestart. Met die campagne wordt rokers die willen stoppen op allerlei manieren hulp geboden.

Handhaving
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) verzorgt de handhaving van het rookverbod. Een communicatietoolbox en een overzicht van veelgestelde vragen, vindt u op deze website.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 3440 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail