Slechts deel van antipestprogramma’s op basisscholen blijkt effectief

Facebooktwitterlinkedinmail

24 mei 2018 – De lessen die kinderen krijgen om pesten tegen te gaan, hebben niet allemaal het gewenste effect. Onderzoekers concluderen dat vier antipestprogramma’s pesten daadwerkelijk terugdringen.Het onderzoek is uitgevoerd door vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos Instituut, in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Hiervoor hebben leerlingen van 71 scholen tweemaal, in het voor- en najaar, een vragenlijst ingevuld, zo meldt NU.nl.

Volgens de onderzoekers verminderen de antipestprogramma’s PRIMA, KiVa en een programma voor de jongste kinderen op de basisschool (Taakspel) pesten het best binnen een schooljaar. Deze programma’s zijn bedoeld voor de hele klas. Van de lespakketten die op individuele kinderen gericht zijn, blijkt Alles Kidzzz bijzonder goed te werken.

Bij de methode Kanjertraining, die op 2.500 scholen wordt gebruikt, lukt dat in veel gevallen echter niet. Ook het programma PAD heeft weinig effect, blijkt uit het onderzoek.

De hoogleraar Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht, Bram Orobio de Castro, stelt daarnaast dat er meer werd gepest dan gedacht. “Ongeveer één op de veertien kinderen wordt meerdere keren per week gepest. Een derde van deze kinderen geeft aan dit aan niemand verteld te hebben, terwijl 79 procent van deze kinderen al meerdere schooljaren wordt gepest.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3740 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail