Sites voor psychische hulp kunnen duizenden jongeren minder helpen

Facebooktwitterlinkedinmail

22 juni 2018 – Websites die ‘anonieme zorg’ bieden aan jongeren met problemen zoals een depressie, dunnen hun online hulpaanbod uit. Dat doen ze omdat ze minder subsidie krijgen van het Rijk, zo meldt de NOS.

Tegelijkertijd roept staatssecretaris Blokhuis jongeren juist op te praten over depressieve gevoelens met de campagne Hey! Het is oké. Net voor de start van die campagne kregen hulpsites een brief dat ze maximaal zo’n 60 procent van hun gevraagde budget krijgen. De sites bedienen samen miljoenen mensen.

De subsidievermindering geldt ook voor Gripopjedip.nl, een site die zich richt op de doelgroep van de campagne: jonge mensen met een depressie. Zij kunnen nu zeker 400 minder jongeren helpen.

“We moeten nu doorverwijzen naar hulp die duurder is”, zegt Rianne van der Zanden. Zij is namens het Trimbos Instituut betrokken bij Gripopjedip.nl. Van der Zanden vindt de timing van de campagne onzorgvuldig. “Het gaat hier om een groep die je moeilijk bereikt: kwetsbare, soms zelfs suïcidale jongeren. Door de campagne nemen meer jongeren de stap zorg te zoeken, en juist nu is onzeker of we ze wel allemaal kunnen blijven helpen.”

Nu hebben we goede laagdrempelige zorg online en dan gaan we zeggen dat we niet willen dat daar te veel mensen naartoe komen.

Heleen Riper

Maar ook sites die zich richten op andere jongeren met problemen schroeven hun aanbod nu noodgedwongen terug. Proud2bme.nl kan naar eigen zeggen bijvoorbeeld 17.000 minder interventies doen dan gepland. Deze site biedt jaarlijks 2 miljoen jonge bezoekers hulp bij eetstoornissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om chats met professionele hulpverleners.

Anne Marsman van Psychosenet zegt veel meer vragen te krijgen dan de site feitelijk aankan. Die site groeide in rap tempo van 5000 tot 80.000 bezoekers per maand. De vraag groeit volgens Marsman ook zo snel omdat mensen die reguliere zorg zoeken, op wachtlijsten staan of ontevreden zijn over hun zorg.

Websites als 99gram.nl benadrukken dat hun bestaan continu onzeker blijft. Wat er na dit jaar gebeurt met de subsidie voor anonieme zorg, is nog onbekend……

Bekijk de video “Waarom duizenden jongeren minder online hulp krijgen” en lees de rest van het artikel op NOS.nl

Dit bericht is 5298 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail