Online special NOS op 3: Ervaar zelf hoe een depressie kan voelen

Facebooktwitterlinkedinmail

22 juni 2018 – Drie op de tien jongeren voelen zich depressief. Voor hun omgeving is het vaak moeilijk te begrijpen wat depressiviteit is en wat het met iemand doet. In de online special Ik zie jij wat jij niet ziet van NOS op 3 vertellen zes jonge mensen hoe alledaagse situaties voor hen grote obstakels zijn. In de special kruip je een dag in hun hoofd. Door interactieve ervaringen krijg je inzicht in hoe depressiviteit kan voelen.

Door te ‘scrollen’ door de special, zie, hoor en lees je hoe een dag uit het leven van de geïnterviewde jongeren eruitziet. Ook kun je in een video, waarin de hoofdpersoon boodschappen gaat doen, de zogenoemde ‘depressiemodus’ aan of uit zetten. Zo kun je zelf ervaren hoe het voor een depressief persoon voelt om naar buiten te moeten.

Verder maakt de special invoelbaar hoe lastig het contact met vrienden en familie kan zijn en hoe sociale media soms stress kunnen aanjagen. Aan het einde van de special vertellen de jongeren hoe zij uiteindelijk hulp hebben gezocht en of ze van hun depressie zijn afgekomen of nog onder behandeling zijn.

NOS op 3 heeft voor de special gesproken met verschillende jongeren die een depressie hebben (gehad). Van zes van hen is het verhaal vastgelegd in interviews. Daarnaast heeft de redactie diverse specialisten geraadpleegd, onder wie Yvonne Stikkelbroek (psychotherapeut van de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in depressies bij jongeren), alsook het CBS en het EenVandaag Jongerenpanel.

Bekijk de online special over depressie >>>

De special komt op de dag dat de NOS een onderzoek naar anonieme online zorg publiceert. Daaruit blijkt dat gespecialiseerde websites duizenden jongeren minder kunnen helpen, omdat ze minder subsidie krijgen.

Bron: persbericht

Dit bericht is 15882 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail