Signalering van autisme op vroegere leeftijd lastig voor jeugdartsen

Facebooktwitterlinkedinmail

25 februari 2021 – Autisme spectrum stoornis (ASS) is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die vaak gepaard gaat met verminderde sociale communicatie en interactie en beperkte, herhaalde patronen van gedrag, interesses of activiteiten. Hoewel de eerste signalen van ASS vaak al in het tweede levensjaar zichtbaar kunnen zijn, worden de meeste kinderen pas gediagnosticeerd als ze tussen de 3 en 10 jaar oud zijn. In dit proefschrift zocht Van ’t Hof naar factoren waarmee de signalering van ASS op jongere leeftijd verbeterd kan worden.

Van ’t Hof vond dat de kinderen gemiddeld 5 jaar oud waren als de diagnose werd gesteld. Dit is een relatief hoge leeftijd, maar meer onderzoek is nodig om de resultaten beter te vergelijken en de zwakke punten in lokale en nationale gezondheidszorg te identificeren. Onderzoek naar signalering van ASS onder jeugdartsen van het Centrum voor Jeugd en Gezin liet zien dat jeugdartsen onvoldoende specifieke ASS-kennis hebben, met name over vroege signalen, diagnostiekcriteria en comorbiditeit. Nadat deze jeugdartsen een live online scholing hadden gevolgd, bleek hun kennis te zijn toegenomen en voelden zij zich beter in staat om ASS te signaleren.

Met behulp van data uit het Generation R cohort onderzocht Van ’t Hof ook of er een relatie was tussen ASS-kenmerken en eetgedrag. Hij vond een associatie tussen ASS en eetgedrag in de vroege en midden-kindertijd, die mogelijk gebruikt kan worden voor de signalering van ASS.

Curriculum Vitae
Maarten van ‘t Hof (1984) studeerde Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn promotieonderzoek was hij verbonden aan de afdeling Psychiatrie van het BCN-BRAIN Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Sarr Expertisecentrum Autisme (Parnassia Groep). Inmiddels is hij werkzaam als accountmanager zorgverkoop bij Parnassia Groep. De titel van zijn proefschrift luidt: “Detection of autism in childhood.”

Datum: 08 maart 2021
Tijd: 16:15 uur
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. H.W. Hoek, prof.dr. P.W. Jansen

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 2071 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail