Noodzaak extra rijkeuring voor mensen met autisme niet aangetoond

Facebooktwitterlinkedinmail

3 december 2019 – Zo’n vijfduizend mensen met autisme, moeten zich jaarlijks van het CBR laten keuren op hun rijgeschiktheid. Terwijl vaak wordt gezegd dat mensen met autisme juist hele goede chauffeurs zijn, ze houden zich namelijk aan de regels. Er lijkt dan ook helemaal geen wetenschappelijke grondslag te zijn om mensen met autisme op te roepen voor een medische rijkeuring.

Hoe kan het dan toch, dat autistische mensen gekeurd moeten worden wanneer ze opgaan voor hun rijbewijs? Uit de studies waarop dit beleid is gebaseerd, zou niet blijken dat zo’n extra rijkeuring nodig is, bleek afgelopen zondag uit onderzoek van Reporter Radio.

De verplichting tot de keuring is gebaseerd op een advies van De Gezondheidsraad uit 2013. De Gezondheidsraad maakte bij dat advies onder meer gebruik van een onderzoek uit 2005 van de Europese onderzoeksgroep Immortal.

Daaruit blijkt dat mensen met een psychische aandoening over het algemeen een verhoogd risico van ruim 70 procent hebben om bij een verkeersongeluk betrokken te raken. Maar de Noorse onderzoeker Truls Vaa, betrokken bij het Immortal-onderzoek, zegt dat het “niet mogelijk is om op basis van dit onderzoek, iets te zeggen over autisme en verkeersveiligheid”.

Het is ook nog maar de vraag of autisme als psychische aandoening gerekend moet worden, vertelt de Nederlandse Vereniging voor Autisme desgevraagd. “Wij noemen het een andere manier van informatie verwerken”, aldus een woordvoerder. Hij voegt hieraan toe dat autisme ook op verschillende manieren tot uiting kan komen.

Autismevereniging wil afschaffing rijkeuring
In augustus vroeg de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aan minister Cora van Nieuwenhuizen om de extra rijkeuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Binnenkort gaan de NVA en de Gezondheidsraad in gesprek over de CBR-keuringen.

Bronnen: nporadio1.nl  / nu.nl

Dit bericht is 3081 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail