Schrijver Daan Heerma van Voss presenteert De Angstpodcast

Facebooktwitterlinkedinmail

2 april 2021 – Iedereen kent angsten. Bijna 20% van de Nederlanders wordt op enig moment in zijn/haar leven gediagnosticeerd met een angststoornis. Sinds de coronacrisis is het aantal angstklachten onder de bevolking ook nog eens flink toegenomen. Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand presenteren De angstpodcast.

Een vijfdelige podcastserie over angst waarin zij met wetenschappers en angstigen in gesprek gaan over wat angst nu precies is, waar de grens tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ angsten ligt, en of angst misschien ook om te buigen is tot een positieve kracht. Met onder meer: neuropsycholoog Erik Scherder, psychiaters Nelleke Nicolai, Jan Swinkels en Gerrit Glas, medisch historicus Timo Bolt en cabaretier/acteur Pepijn Schoneveld.

Hoofdpersoon en schrijver Daan Heerma van Voss staat niet per se bekend als angstig. Van Voss is voor verscheidene kranten naar oorlogsgebieden gereisd, heeft openlijk geschreven over zijn botsingen met het autoritaire regime van China. Tóch worstelt hij al vanaf zijn kindertijd met angsten; hij heeft last van paniekaanvallen en langdurige periodes van angstigheid, al dan niet gecombineerd met depressie. Angst heerst in zijn familie, ook Daans moeder, oma en overgrootvader hadden er last van. De vraag wat toch die angst is die hem beheerst, houdt hem al zeker twintig jaar bezig. Radiomaakster Remy van den Brand heeft op haar beurt totaal geen last van angstaanvallen. Samen onderzoeken zij in deze podcast het fenomeen angst met diverse (ervarings)deskundigen en artiesten.

De eerste aflevering van De angstpodcast is vanaf woensdag 21 april exclusief te horen in de NPO Radio 1-podcast DOCS. Vanaf donderdag 22 april is De angstpodcast te beluisteren via vpro.nl, nporadio1.nl/podcasts en alle populaire podcastplatforms. Nieuwe afleveringen verschijnen tweewekelijks.

De Bange Mens
Wat is angst? Die vraag heeft Daan Heerma van Voss, van jongs af aan geplaagd door angsten, lang beziggehouden. Voor zijn nieuwste boek De Bange Mens ging hij – in opdracht van zijn geliefde – op zoek naar de bron van zijn angsten. Niet alleen naar zijn eigen angsten, want “angst is de grondtoon van onze samenleving,” aldus de schrijver.

Over Daan Heerma van Voss
Daan Heerma van Voss (1986) is historicus en schrijver. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel. Zijn literaire werk werd voor verscheidene prijzen genomineerd, en vertaald in het Zweeds, Spaans, Duits en Chinees.

URL: vpro.nl/deangstpodcast
#angstpodcast

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 2036 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail