Onderzoek naar de effectiviteit van behandeling met antipsychotica op mortaliteit

Facebooktwitterlinkedinmail

23 januari 2018 – De effectiviteit van een behandeling met antipsychotica op mortaliteit, psychiatrische re-hospitalisatie en niet-succesvolle behandeling van patiënten met schizofrenie is bestudeerd bij een landelijk Zweeds cohort. Het Zweedse Karolinska Institutet heeft samen met medewerkers van Janssen een Real World Evidence studie uitgevoerd bij ruim 29.000 patiënten met de diagnose schizofrenie. 

De statistische analyse is uitgevoerd door EPID Research, een Finse wetenschappelijke onderzoeksorganisatie die zich richt op real world evidence.

Alle individuen van 16-64 jaar, die in Zweden woonden tussen 1 juli 2006 en 31 december 2013 met de diagnose schizofrenie (prevalent cohort, N=29,823) zijn bestudeerd. De brede studie populatie reflecteert de gehele Zweedse populatie met de diagnose schizofrenie en is daarmee veel breder dan de beperkte populatie die geïncludeerd wordt in randomized clinical trials.

De conclusie van deze studie is dat bij patiënten met schizofrenie langwerkende injecties geassocieerd zijn met een ongeveer 30% lager risico op mortaliteit!  (Hazard Ratio 0.67, 95% Confidence Interval 0.56-0.80) vergeleken met orale medicatie.

Data over de re-hospitalisatie laten zien dat langwerkende antipsychotica en oraal clozapine substantieel effectiever zijn dan andere antipsychotica bij het reduceren van dit risico. Het betreft een 22-32 % risico reductie.

Deze bevindingen zijn zeer relevant voor de behandeling van patiënten met schizofrenie.

Het artikel dat over deze studie is verschenen in ‘Schizophrenia Research”

Bron: persbericht

Dit bericht is 3639 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail