Saaie baan? Hoe herken je de tekenen van een bore-out?

Facebooktwitterlinkedinmail

10 april 2023 – Geen burn-out maar een bore-out. Oftewel: geen druk of stress die je doen uitvallen, maar juist door het gebrek aan uitdaging op je werk. Nu verveelt iedereen zichzelf weleens op werk, hoe weet je dat er mogelijk gezondheidsklachten uit voortkomen?  Tips om iets aan een bore-out te doen.

Burn-out is een toestand van uitputting die wordt veroorzaakt door chronische stress en overbelasting op het werk of in andere aspecten van het leven. Symptomen van burn-out zijn onder meer vermoeidheid, verminderde prestaties, cynisme, emotionele uitputting en fysieke symptomen zoals hoofdpijn en spijsverteringsproblemen. Burn-out wordt vaak gezien als een gevolg van een te hoge werkdruk, slechte werk-privébalans en gebrek aan autonomie of controle over het werk.

Bore-out, daarentegen, ontstaat wanneer iemand zich verveelt en gedemotiveerd voelt op het werk. Een bore-out kan optreden als gevolg van gebrek aan uitdagingen, gebrek aan interessante taken, onderbenutting van vaardigheden, gebrek aan feedback of sociale interactie. Symptomen van bore-out zijn onder meer apathie, desinteresse, vermoeidheid en een gevoel van nutteloosheid.

Hoewel de oorzaken van burn-out en bore-out verschillen, hebben ze wel enkele overeenkomsten. Beide problemen kunnen leiden tot verminderde prestaties, verhoogd ziekteverzuim, vermoeidheid en een slechte kwaliteit van leven. Bovendien kunnen zowel burn-out als bore-out leiden tot gevoelens van depressie en angst.

Hoe herken je de tekenen dat je last hebt van een bore-out?

Gevoelens van verveling en desinteresse

Zoals in onderzoek vaak wordt benoemd, is verveling een belangrijke oorzaak van een bore-out. Heb je tijdens je werkdag vaak het gevoel dat de uren voorbij kruipen, kijk je om de haverklap op de klok om te kijken hoe laat het is,  pak je vaak naar je mobiel of staar je lang uit het raam?  Ook als je juist doorwerkt, maar er weinig moeite voor hoeft te doen, kan dat leiden tot verveling.

Bij een fijne baan is het belangrijk als er uitdaging in je werk zit. Dat je je kunt ontwikkelen en dat je werk soms ook wel eens lastig is. Als je het gevoel hebt dat je alles op de automatische piloot kunt doen en dat je al een hele tijd niets nieuws leert? Dat is geen goed teken. Natuurlijk is het fijn als alles soepeltjes loopt, maar soms zijn tegenslagen en uitdagingen nodig om te groeien. En het geeft je aan het eind van de dag een meer tevreden gevoel.

Gebrek aan uitdaging en eentonigheid kunnen leiden tot een gevoel van desinteresse in het werk en een gebrek aan motivatie om taken af te ronden.

Gebrek aan concentratie en verminderde productiviteit

Een andere veel voorkomende teken van bore-out is het gebrek aan concentratie en een verminderde productiviteit. Wanneer je  je verveelt en ondergewaardeerd voelt, kan het zijn dat je je niet goed kunt concentreren op de taken die moeten worden uitgevoerd. Dit kan leiden tot een verminderde productiviteit en een gebrek aan focus op het werk.

Fysieke symptomen

Bore-out kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen. Deze symptomen kunnen optreden als gevolg van een gebrek aan stimulans en interesse op het werk, wat kan leiden tot  stress en een verstoring van het slaappatroon.

Verminderd zelfvertrouwen en gevoel van ontevredenheid

Wanneer je  je verveelt en ondergewaardeerd voelt, kan het je zelfvertrouwen aantasten en leiden tot een gevoel van ontevredenheid over je werk. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, en kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van depressie en angst.

Sociale isolatie

Een ander teken van bore-out kan sociale isolatie zijn. Wanneer je je verveelt op het werk, kan het zijn dat je je terugtrekt van je collega’s en minder betrokken bent bij sociale interacties op het werk. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie, wat  kan leiden tot een verminderd welzijn.

Conclusie

Bore-out is een serieus probleem dat kan leiden tot gevoelens van frustratie, demotivatie en een gebrek aan interesse in het werk. Als je deze tekenen bij jezelf of bij een collega opmerkt, is het belangrijk om actie te ondernemen.

  • Praat met je leidinggevende over manieren om je taken interessanter te maken of over andere taken die beter bij je passen.
  • Zorg er ook voor dat je tijdens je werk pauzes neemt om je energie weer op te laden.
  • Neem de tijd om jezelf te ontwikkelen buiten het werk om nieuwe uitdagingen te vinden
  • Laat je inspireren. Zoek mensen op die goede ideeën hebben, ga naar seminars, trainingen, lees inspirerende boeken.
  • Stel kleine doelen. Schrijf ze op en geef jezelf een compliment als je ze bereikt hebt. Schrijf ook deze successen en complimenten op en lees ze regelmatig door.
  • Zoek een rolmodel: succesvolle mensen hebben vaak een voorbeeld. Kijk hoe hij of zij dingen aanpakt en vraag hem of haar desnoods als mentor.
  • Blijf nieuwe dingen leren en doen. Telkens als je iets nieuws leert, word je geprikkeld ermee aan de slag te gaan. Ook activeer je zo je hersenen. Dit kan al met het bezoeken van een stad die je niet kent of het nemen van een andere wandelroute met de hond.
  • Bewegen ontspant, geeft zelfvertrouwen en activeert. Het helpt ook tegen neerslachtigheid.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 7171 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail