Rotterdamse aanpak ggz-wachtlijsten voorbeeld voor andere regio’s

Facebooktwitterlinkedinmail

24 november 2020 – De aanpak waarmee in Rotterdam wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn weggewerkt, wordt door meerdere regio’s overgenomen. Staatssecretaris Paul Blokhuis zei in de Tweede Kamer dat ook verzekeraars en instellingen in Zuid-Limburg, Midden-Brabant en de regio Nijmegen die Rotterdamse methode willen toepassen.

In Rotterdam hebben zorgverzekeraar VGZ en de Parnassia Groep in juli alle VGZ-verzekerden, die op een wachtlijst voor een psychische behandeling  stonden, telefonisch benaderd. Daarbij bleek dat sommigen al hulp kregen, bij een andere hulpverlener terecht konden of geen hulp meer nodig hadden.   Binnen twee dagen was op die manier 90 procent van de 700 VGZ-verzekerden op de ggz-wachtlijst “weggewerkt’.

Voor de ggz bestaan lange wachtlijsten, waardoor mensen met psychische klachten bijvoorbeeld depressie, of angst- en persoonlijkheidsstoornissen erg lang moeten wachten voordat ze een behandeling kunnen starten. Na drie jaar is de staatssecretaris teleurgesteld over de aanpak van de wachtlijsten en lange wachttijden.

Blokhuis hoopt dat regionale ‘overlegtafels’ waarin zorgverzekeraars, behandelaars en ggz-aanbieders met elkaar zoeken naar de snelste oplossingen voor betrokkenen een oplossing zijn voor dit hardnekkige probleem. . Die regionale afstemming is er nu ook voor mensen met hoogcomplexe psychische problemen, voor wie de toegang tot de zorg de afgelopen jaren heel moeizaam bleek.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 2922 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail