Rode Neuzen Dag: Praat over psychische problemen!

Facebooktwitterlinkedinmail

RODE NEUZEN DAG

20 september 2016 – De helft van de Vlaamse jongeren met psychische problemen praat daar met niemand over. Dat blijkt uit een onderzoek van MEDIALAAN. Amper drie jongeren op de tien zetten de stap naar professionele hulp. Om dat probleem bespreekbaar te maken en het taboe verder te doorbreken, organiseren VTM, Qmusic en Belfius daarom de tweede editie van Rode Neuzen Dag.

MEDIALAAN liet een onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau iVox om een beter zicht te krijgen op de problematiek en hoe jongeren hiermee omgaan. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen (55%) met niemand praat over hun problemen. Eén jongere op de drie (39%) schaamt zich ervoor en geeft zichzelf de schuld.

Hulp zoeken
Zestig procent van de jongeren praat zelfs niet met hun ouders over hun problemen. Ze willen hen niet opzadelen met hun problemen (36%) of ze denken dat ze het toch niet zullen begrijpen (34%).

Bovendien zoeken jongeren met problemen geen hulp. Reden: ze vinden het overdreven (54%) of te duur (34%). Minder dan vier op de tien jongeren weet zelfs niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Vrienden, familie en kennissen blijken een belangrijke schakel te vormen voor het vinden van de juiste professionele hulp. Eén op de twee komt terecht bij professionele hulp via iemand die ze kennen.

‘Rodeneuzenprobleem’
“De recente cijfers bevestigen dat we er nog niet zijn”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. “Niet enkel blijkt de stap voor jongeren om te spreken over hun problemen groot, ook de stap zetten naar hulp is moeilijk. Treffend is dat één op de drie ouders aangeeft dat ze niet zouden weten hoe ze met een ‘rodeneuzenprobleem’ zouden moeten omgaan.

Tweede keer
Om het probleem in de kijker te zetten, start vandaag de tweede editie van Rode Neuzen Dag. De komende maanden zullen VTM, Qmusic en Belfius mensen oproepen om geld in te zamelen en op 3 december wordt de actie afgesloten met een grote benefietshow.

Zo kan je helpen

    • Rode Neuzen kan je vanaf vandaag kopen bij de kantoren van Belfius, de actievoerders of bestellen op rodeneuzendag.be. Vanaf 3 oktober zijn ze ook in verschillende andere verkooppunten te vinden
    • Actievoerders kunnen hun actie registreren op een vernieuwde rodeneuzendag.be
    • Een Rode Neus kost 5 euro, waarvan 3,5 euro naar het Rode Neuzen Fonds gaat
    • De opbrengst van Rode Neuzen Dag gaat naar het Rode Neuzen Fonds, beheerd door een onafhankelijk bestuurscomité bij de Koning Boudewijnstichting en dient om jongeren met psychische problemen te helpen

iVox voerde dit onderzoek uit bij 1.685 Vlamingen, waaronder 1.000 jongeren tussen de 16 en 30 jaar.

Bron: nieuws.vtm.be

Dit bericht is 3120 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail