Regelmatig fruit eten zorgt voor vermindering van psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

15 juli 2022 – Een Brits onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig fruit eten een positievere psychische gezondheid ervaren.  Volgens dit onderzoek van het College of Health and Life Sciences, Aston University, rapporteren mensen die regelmatig fruit eten een beter mentaal welzijn en rapporteren minder symptomen van depressie dan degenen die dat niet doen.

De bevindingen van de onderzoekers suggereren dat hoe vaak we fruit eten belangrijker is voor onze psychologische gezondheid dan de totale hoeveelheid die we consumeren tijdens een bepaalde periode. De studie, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, ondervroeg 428 volwassenen uit het hele Verenigd Koninkrijk en keek naar de relatie tussen hun consumptie van fruit, groenten, zoete en hartige snacks en hun psychologische gezondheid.

Na rekening te hebben gehouden met demografische en leefstijlfactoren zoals leeftijd, algemene gezondheid en lichaamsbeweging, bleek uit het onderzoek dat zowel voedselrijk fruit als voedselarme hartige snacks verband leken te houden met psychologische gezondheid. Ze ontdekten ook dat er geen direct verband was tussen het eten van groenten en psychologische gezondheid.

Op basis van het onderzoek bleek dat hoe vaker mensen fruit aten, hoe lager ze scoorden op depressie en hoe hoger op mentaal welbevinden, onafhankelijk van de totale hoeveelheid fruit.

Mensen die vaak snacken met hartig voedsel dat arm is aan voedingsstoffen (zoals chips) hadden meer kans op ‘alledaagse psychische klachten’ en rapporteerden een lager mentaal welzijn.

Daarentegen was er geen verband tussen deze alledaagse geheugenverlies en de inname van fruit en groenten of zoete snacks, wat suggereert dat er een unieke relatie bestaat tussen deze voedselarme hartige snacks, alledaagse mentale klachten en psychologische gezondheid.

Hoofdauteur, PhD-student Nicola-Jayne Tuck merkte op: “Er is heel weinig bekend over hoe voeding de psychische gezondheid en het mentale welzijn kan beïnvloeden, en hoewel we de causaliteit hier niet rechtstreeks hebben onderzocht, zouden onze bevindingen kunnen aantonen dat het vaak eten van voedzaam hartig voedsel de dagelijkse mentale klachten vergroot, wat op zijn beurt de psychologische gezondheid vermindert.

“Andere onderzoeken hebben een verband gevonden tussen groenten en fruit en mentale gezondheid, maar weinigen hebben groenten en fruit afzonderlijk bekeken – en nog minder evalueren zowel de frequentie als de hoeveelheid van inname.

“Zowel groenten als fruit zijn rijk aan antioxidanten, vezels en essentiële micronutriënten die een optimale hersenfuncties bevorderen, maar deze voedingsstoffen kunnen verloren gaan tijdens het koken. Omdat we eerder fruit rauw eten, zou dit mogelijk de sterkere invloed op onze psychologische gezondheid kunnen verklaren.

“Het is mogelijk dat het veranderen van wat we snacken een heel eenvoudige en gemakkelijke manier is om ons mentale welzijn te verbeteren. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de aanstaande beperking van bewerkte snacks aan de kassa, die in oktober zal plaatsvinden, niet alleen de fysieke gezondheid van  mensen zou kunnen verbeteren, maar ook de mentale gezondheid. “Over het algemeen is het zeker de moeite waard om te proberen de gewoonte te ontwikkelen om vaker iets uit de fruitschaal te pakken.”

Voor meer informatie over de School of Psychology kunt u terecht op deze  website.

Bron: aston.ac.uk 

Dit bericht is 3866 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail