Recordaantal probleemgokkers verwacht na nieuwe wetsinvoering

Facebooktwitterlinkedinmail

15 april 2022 – Nederland loopt groot risico op een sterke toename in risico- en probleemgokkers, blijkt uit onderzoek van Connection SGGZ. De wet Kansspelen op Afstand die sinds oktober 2021 van kracht is, zal voor drastische veranderingen in het kansspellandschap zorgen.

Dit gebeurde eerder al in het buitenland, waar jaren na het legaliseren van online gokken recordhoogtes in het aantal gokverslaafden behaald werden. Ook krijgen jongeren, alhoewel gokken voor hen nog steeds illegaal is, steeds vaker te maken met kansspelen. Is het systeem wel sterk genoeg om spelers te beschermen tegen problematisch gokken?

Het Nederlandse kansspellandschap

In Nederland zijn er zo’n 8.435.000 recreatieve spelers, 95.700 risicogokkers en 80.000 probleemgokkers. Dit zijn geschatte cijfers uit 2015, die eveneens als nulmeting worden gezien. Daarnaast waren in datzelfde jaar 2.186 mensen in behandeling voor een kansspelverslaving. In 2021 is de wet Kansspelen op Afstand van kracht gegaan en is het de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) die zowel verantwoordelijk is voor de markt en haar betrouwbaarheid, als de bescherming van online spelers en het tegengaan van gokverslavingen. Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS) is hierbij het orgaan dat zich bezighoudt met het uitsluiten van risico- en probleemgokkers van zowel offline als online kansspelen. Toch kunnen er vraagtekens gezet worden achter de waterdichtheid van dit systeem. Verschillende stakeholders uiten zowel zorgen als ontevredenheid over de regelgeving en er wordt zelfs kritiek geuit in de Tweede Kamer. Gaat de nieuwe wet zorgen voor een betere regulering van het kansspellandschap of kunnen we een recordaantal gokverslaafden verwachten?

Van promotie naar commotie?

Nu reclame voor online kansspelen ook toegestaan is, is er meer reden tot zorgen. Ondanks de regelgeving heeft de Consumentenbond zich al teruggetrokken van de samenwerking met Stichting Reclame Code uit ontevredenheid over de bescherming van spelers met betrekking tot dit soort reclames. Zo is onderzocht dat gokreclame niet alleen bijdraagt aan de sociale acceptatie van gokken, maar dat die daarnaast leidt tot meer gokgedrag en meer risico’s voor bestaande probleemgokkers, jongeren en kwetsbare groepen. Alhoewel vanuit de Tweede Kamer gesteld werd dat het aanwakkeren van deelname niet het doel was van de legalisering, is dit feitelijk wel het geval. Hierbij is te verwachten dat een toename in het aantal gokverslaafden niet uit te sluiten is wanneer het aantal gokkers groeit.

De grenzen over

Cijfers uit het buitenland brengen de mogelijkheid een betere inschatting over de gevolgen voor Nederland te maken. In België is het al een aantal jaar legaal om online deel te nemen aan kansspelen. Het aantal deelnemers bleef stijgen en in 2018 mocht zelfs een recordaantal mensen (353.312) niet meer deelnemen aan zowel offline als online kansspelen als gevolg van problematisch gokgedrag. Dit betreft een stijging van wel 50% in 5 jaar tijd. In Groot-Brittannië zien ze eveneens het aantal gokverslaafden toenemen, waarbij met name zorgelijke aantallen gezien worden onder jongeren tussen 11 en 16 jaar. Alhoewel online gokken voor hen nog illegaal is, worden er vergelijkbare patronen gezien in informele sfeer. Niet alleen de 140.000 risico- en probleemgokkers op die leeftijd is zorgelijk, maar ook het feit dat deze jongeren straks wél legaal mogen deelnemen aan online kansspelen wanneer zij 18 jaar zijn. In Duitsland maakte de kansspelmarkt in een jaar tijd een groei door van zo’n half miljard euro en is bekend dat ongeveer 410.000 Duitsers gokverslaafd zijn. De gevolgen van de recente ontwikkeling van de legalisering van het Duitse online kansspellandschap van afgelopen zomer worden dan ook gevreesd.
Bovendien werd in Denemarken in 2014 al een verband gezien tussen de legalisering, een toename van deelname aan online kansspelen en een stijging van het aantal probleemgokkers.
Wanneer je voorbij de grenzen van de branche kijkt, is een dergelijke stijging inderdaad niet uit te sluiten. In vergelijkbare branches met verslavingsgevoelige producten werd namelijk gezien dat alcoholreclame invloed had op het toenemende alcoholgebruik van jongvolwassenen en vergelijkbare patronen werden gezien bij de toename van het gebruik van e-sigaretten na het promoten ervan.

In Nederland is er op dit moment dus een hoge nood aan nieuwe onderzoeken die inzicht geven in de gevolgen van de legalisering. Tegelijkertijd heerst eveneens de hoge bezorgdheid voor een toename van het aantal problematische gokkers.

Over Connection SGGZ

Connection SGGZ biedt specialistische geestelijke gezondheidszorg (SGGZ) op gebied van het behandelen van verslaving en heeft hierbij ook ruim aandacht voor onderliggende problematiek die de verslaving mogelijk mede in stand houdt, zoals: angst- en stemmingsstoornissen, trauma-, gedrags- en persoonlijkheidsproblematiek. Connection SGGZ werkt volgens bewezen effectieve behandelmethodes, waardoor de cliënt altijd centraal staat en de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Door middel van een persoonlijk en gespecialiseerd programma bieden ze de cliënt een betere kwaliteit van leven, met als doel een duurzaam herstel.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2310 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail